Кламер БГ - Новини: Бронирани машини, изтребители и радари. Какви военни проекти задейства служебният кабинет

Бронирани машини, изтребители и радари. Какви военни проекти задейства служебният кабинет

България

|
Вт, 22 Ноем 2022г. 16:39ч.
Бронирани машини, изтребители и радари. Какви военни проекти задейства служебният кабинет

Бронирана машина

Служебният кабинет задейства модернизацията на армията, продължавайки усилията на предишните правителства, но за реализирането на конкретни сделки ще са нужни действащ парламент и редовно правителство.

Екипът на служебния военен министър Димитър Стоянов продължи процеса по придобиването на още 8 изтребителя F-16 и проектът е на финалната права , след като бе подготвен от кабинета на Кирил Петков.

Продължава и процесът за въоръжение на новите многофункционални патрулни кораби.

Служебният кабинет финализира и работата по новата програма за модернизация, като я внесе в парламента. Служебният кабинет отчете приемственост в работата си с предишните екипи на МО, но не е изключено приоритетите да бъдат разместени, след като влязат в парламента.

Рестартиран е проектът за бронирани машини

МО прави опит да рестартира и най-приоритетният проект за придобиването на бронирани машини за Сухопътни войски. Министерството вече е изпратило искания за предоставяме на информация до 14 компании.

Очаква се обаче цените да са се повишили през последните две години и евентуално ще трябва да се променят изискванията на машините или броят им, за да се осигури поносим бюджет.

След като се получи информация, ще се прецени как да се действа.

Проектът бе блокиран в края на управлението на последното правителството на Бойко Борисов, след като очаквано се оказа, че и двете подадени оферти - на финландската фирма "Patria", която би трябвало да се конкурира с мултинационалната "General Dynamics" (с предимно американско участие), надвишават тавана на проекта от близо 1.5 млрд. лева. След това бе лансирана идея проектът да се движи от ведомствения холдинг "ТЕРЕМ", но на този етап не се възприема.

МО подготвя и искане за предоставяне на информация за доставка на 155 мм гаубици.

На по-напреден етап е проектът за трикоординатни радари и там вече се подготвя искане за оферти.

Екипът на Димитър Стоянов настоява и за придобиването на заместващи изтребители, докато бъдат доставени новозакупените F-16, но засега не е ясно дали тази идея ще получи политическа подкрепа.

Програмата

МО вкара в парламента програма за 13 приоритетни инвестиционни проекта на МО на обща стойност над 6.6 млрд. лева.

Много вероятно е тази финансова оценка да се окаже занижена, така че ще трябва политически консенсус за реализирането на модернизацията, която е все по-необходимо предвид войната на Русия срещу Украйна и невъзможността да се поддържа старата съветска техника, на която все още разчита България.

По-закон всички военни проекти над 100 млн. лева изискват санкция от парламента.

Очаква се политическите партии да нанесат корекции по някои параметри от програмата, но по основните проекти има съгласие.

mediapool.bg