Кламер БГ - Новини: Британското разузнаване: Взривовете в Крим са сериозен удар по руския Черноморски флот

Британското разузнаване: Взривовете в Крим са сериозен удар по руския Черноморски флот

Свят

|
Пет, 12 Авг 2022г. 17:51ч.
Британското разузнаване: Взривовете в Крим са сериозен удар по руския Черноморски флот

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското военно разузнаване определи експлозиите във военновъздушна база в Крим като сериозен удар по руския Черноморски флот.

Базата "Саки" на анексирания от Русия украински полуостров бе разтърсена във вторник от поредица взривове, при които загина един човек.

В резултат на експлозиите Русия е загубила осем бойни самолета, казва британското МО в редовния си кратък анализ за хода на военните действия в Украйна.

Киев не е поел отговорността за взривовете, но сателитни снимки сочат вероятността за целенасочена атака.

Причината за взривовете към момента не е изяснена, но поне пет бомбардировача и три многоцелеви изтребителя "са почти сигурно унищожени или сериозно повредени", се казва в информацията, цитирана от Би Би Си.

И допълва, че загубата на 8 бойни самолета ще се отрази незначително на руската бойна авиация, но е сериозен удар за Черноморския флот на Русия.

"Капацитетът на военноморската авиация на (руския Черноморски) флот сега е значително намален", подчерта обаче британското военно разузнаване.

Бойната авиация в база "Саки" се ползва нападения срещу украински изтребители в южна Украйна и вероятно извършва проучвателни мисии и на изток.

Някои от бомбардировачите са пристигнали от украинския пристанищен град Мариупол, който бе сравнен със земята от руски удари преди да бъде завзет от Москва през май месец.

Русия отрича да има унищожени или повредени самолети в резултат на взривовете, но сателитните снимки показват обратното.

От началото на войната това е вторият голям удар срещу руския Черноморски флот, след като през април неговият флагмански крайцер "Москва" потъна вследствие на украински обстрел, който Русия отново отрече.

Тогава Украйна обяви, че е поразила военния кораб с ракети "Нептун", а Русия каза, че по неизяснена причина са се взривили муниции на борда му, припомня Би Би Си.

Зеленски нареди на правителството да не говори за тактиките срещу Русия

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди представителите на правителството да спрат да говорят с репортери за военните тактики на Киев срещу Русия. По думите му споделянето на подобна информация е "откровено безотговорно".

Много западни медии, сред които американските "Тю Йорк таймс" и "Вашингтон пост" цитираха неназовани правителствени представители, които заявяват, че отговорността за взривовете в Крим е на украинските въоръжени сили. Официално обаче украинското правителство отказва да каже дали е така.

"Войната определено не е подходящо време за суета и гръмки изявления. Колкото по-малко подробности разкриваме за нашите планове за отбрана, толкова по-добре би било това за изпълнението на тези планове за отбрана", каза Зеленски в среднощното си видеообръщение.

Всяко украинско нападение в Крим би било възприето като ескалация на военните действия, отбелязва Би Би Си.

Миналия месец заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, бивш президент на страната, предупреди, че "Денят на Страшния съд ще настъпи мигновено" , ако Украйна атакува анексирания от Русия полуостров.

Призив за изтегляне на руснаците от Запорожката АЕЦ

Във видеобръщението си Зеленски призова международната общност към незабавни действия за прогонване на руските войски от окупираната Запорожка атомна централа, която е най-голямата в Европа.

"Само пълното изтегляне на руснаците...би гарантирало ядрената безопасност на цяла Европа", каза Зеленски и осъди "руския ядрен шантаж".

Служителите на окупираната АЕЦ разказват, че са държани там като заложници, охранявани с оръжие, докато руските войски използват централата като военна база.

mediapool.bg