Кламер БГ - Новини: Британски учен за Омикрон: Това не е същата болест

Британски учен за Омикрон: Това не е същата болест

Коронавирус

|
Вт, 28 Дек 2021г. 15:07ч.
Британски учен за Омикрон: Това не е същата болест

Британски учен за Омикрон: Това не е същата болест

Новият вариант на коронавируса Омикрон е много различен от предишните. Това обяви водещият британски имунолог сър Джон Бел.

"Това не е същото заболяване", заяви той, цитиран от "Гардиън".

Изявлението му е повод за известен оптимизъм, защото според учения макар Омикрон да причинява голям брой заразявания, хората стигат до болница по-рядко, а смъртните случаи не се увеличават драстично.

През последните дни Великобритания отчита по около 100 хил. нови случая всеки ден. Въпреки това броят на хората, нуждаещи се от лечение, е по-малък сравнение с предишните вълни. Болничният престой също е по-кратък – средно по три дни. Нуждата от терапия с кислород също е по-рядка.

Статистиката от последния месец сочи, че Великобритания е регистрирала 180 смъртни случаи на 7 декември. Тогава обаче новозаразените са били около два пъти по-малко. На 27 декемрви са отчетени 143 починали и близо 100 хил. нови случая. Великобритания е и с високо ниво на ваксинационно покритие – над 70%.

"Ужасните сцени, които видяхме преди година на запълнени интензивни отделения и много умиращи хора, вече са в историята, според мен. Мисля, че хората трябва да се успокоят относно това, което идва", заяви Бел.

На фона на неговия оптимизъм обаче редица други учени заявяват, че все още няма достатъчно данни и трябва предпазливост. Експерти критикуваха британското правителство, което реши да затяга противоепидемичните мерки по време на коледните празници.

mediapool.bg