Кламер БГ - Новини: Британски съд отказа да екстрадира в САЩ Джулиан Асандж

Британски съд отказа да екстрадира в САЩ Джулиан Асандж

Свят

|
Пон, 04 Ян 2021г. 15:00ч.
Британски съд отказа да екстрадира в САЩ Джулиан Асандж

Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в САЩ, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на стотици хиляди поверителни документи, съобщи Франс прес.

Решението на наказателния съд "Олд Бейли" в Лондон може да бъде обжалвано.

Преди заседанието десетина демонстранти се събраха пред съда с табели с надписи като "Не екстрадирайте Асандж, журналистиката не е престъпление" и "Освободете истината, освободете Асандж".

Силите на реда им наредиха да се разпръснат в съответствие с коронавирусните ограничения.

Решението на съдия Ванеса Барейтсър беше продиктувано от здравни съображения. Тя отхвърли почти всички аргументи на защитата на Асандж, че той е извършвал разследваща журналистика, но прецени, че той не бива да бъде екстрадиран в САЩ, защото е с висок риск от самоубийство поради нарушено умствено здраве.

Тя заяви, че Асандж е страдал от тежка депресия и е бил диагностициран със Синдрома на Аспергер и аутизъм.

Новината за отхвърлянето на молбата за екстрадиция на САЩ беше посрещната с радостни възгласи от събралите се пред съда трийсетина демонстранти.

С вдигнат юмрук те викаха "Освободете Джулиан Асандж" и "Победихме".

Прокуратурата на САЩ съобщи, че ще обжалва решението на лондонския съд, а адвокатът на Асандж Едуард Фицджералд заяви, че в сряда ще внесе молба за освобождаване под гаранция на Асандж, предаде Ройтерс.

49-годишният австралиец може да получи в САЩ присъда от 175 години затвор за публикуването от 2010 г. насам на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан.

Сред публикуваните документи има видеозапис как американски военен хеликоптер убива цивилни в Ирак през юли 2007 г., сред които двама журналисти на агенция Ройтерс.

Джулиан Асандж беше арестуван през април 2019 г., след като седем години се укриваше в посолството на

Еквадор в Лондон, където беше потърсил убежище след нарушаване на правилата на пускането му под гаранция.

Той се страхуваше да не бъде екстрадиран в САЩ или Швеция, където беше издирван по обвинение в изнасилване, което впоследствие беше оттеглено.

mediapool.bg