Кламер БГ - Новини: Британски евродепутат похвали Хитлер

Британски евродепутат похвали Хитлер

Европа

|
Нед, 10 Авг 2014г. 15:20ч.
Британски евродепутат похвали Хитлер

Британската антиимигрантска партия ЮКИП се забърка в нов скандал, след като неин евродепутат похвали Адолф Хитлер. В лекция пред активисти от младежката организация на ЮКИП Бил Етеридж е препоръчал те да се поучат от нацисткия диктатор, който според него е "вероятно най-магнетичният и силен обществен оратор в историята”.

Евродепутатът добавил, че Хитлер е постигнал "страшно много” и посъветвал бъдещите политици да копират неговия реторичен стил.

Изказването е било направено на семинар на младежката организация на ЮКИП в Бирмингам миналата седмица, но разкриването му сега от британските медии предизвика обществен скандал. От партията на Найджъл Фараж се опитаха да оправдаят своя евродепутат, като посочиха, че той е дал за пример не само Хитлер, но и оратори, като Уинстън Чърчил, Тони Блеър и Мартин Лутър Кинг.

Самият Етеридж посочи, че не подкрепя Хитлер, а просто е обсъждал техниката на неговите речи. Изявата му обаче бе остро осъдена, както от медиите на Острова, така и от други политици. Депутатът от Лейбъристката партия Майк Грейпс заяви, че да обучаваш млади хора да говорят като Хитлер е възмутително и показва, че Найджъл Фараж още не е успял да прочисти партията си от хора с крайни възгледи.

Членове на ЮКИП често предизвикват скандали с расистки и нетолерантни изказвания. Неотдавна политик от партията заяви, че британският комик от ямайски произход Лени Хенри трябва да емигрира в "черна дъжава”.

През януари общински съветник от ЮКИП каза, че масовите наводнения във Великобритания са предизвикани от това, че правителството е легализирало гей браковете.

mediapool.bg