Кламер БГ - Новини: Британска рота подсилва българската отбрана за следващите 6 месеца

Британска рота подсилва българската отбрана за следващите 6 месеца

България

|
Пет, 06 Май 2022г. 17:20ч.
Британска рота подсилва българската отбрана за следващите 6 месеца

Британска рота подсилва българската отбрана за следващите 6 месеца

Рота от състава на Ирландския кралски полк на британската армия пристигна в петък в България, за да тренира и работи съвместно с българските военни през следващите шест месеца. Целта е повишаване на оперативната съвместимост и споделяне на умения между двете държави, съобщават от българското военно министерство и британското посолство в София.

Ротата се състои от над 120 британски военнослужещи, които ще работят заедно с 2-ра ескадрила на 2-ри кавалерийски полк на американската армия и 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски на България на учебния полигон "Ново село".

“Великобритания подкрепя усилията на България да усили отбраната си в контекста на руското нападение над Украйна. Като близък съюзник на България Обединеното кралство се ангажира с нейната сигурност“, се казва в съобщение на британското посолство.

Великобритания смята България за важен партньор в сферата на отбраната и ключов съюзник в НАТО.

Британското посолство съобщава, че военното сътрудничество между двете страни е засилено след подписването на декларацията за двустранно сътрудничество през 2018 г.

В момента Кралските военновъздушни сили извършват въздушни патрули над България за НАТО. Разгръщане е част от продължаващия ангажимент на Обединеното кралство за развиване и укрепване на колективните отбрана и сигурност.

mediapool.bg