Кламер БГ - Новини: Британец разпространявал мутирал щам на полиомелит в продължение на 30 години

Британец разпространявал мутирал щам на полиомелит в продължение на 30 години

Общество

|
Съб, 29 Авг 2015г. 09:14ч.
Британец разпространявал мутирал щам на полиомелит в продължение на 30 години

Британец с имунна недостатъчност е разпространявал изключително опасен мутирал щам на вируса на полиомиелита в продължение на почти 30 години в резултат на ваксинация в детството, пише "Гардиън". Откритието е повод за предупреждение към други пациенти, които биха могли неволно да предизвикат епидемии на болестта в регионите, където хората не са достатъчно защитени.

Учени са анализирали над 100 проби от мъжа и са открили мутирали версии на полиомиелит - заболяване, което може да доведе до парализа. Изследователите смятат, че той е разпространявал мутиралия щам в течение на 28 години. Мъжът е преминал през пълен курс на ваксинация, но по-късно е установено, че страда от състояние, което потиска имунната система и се отразява на способността на тялото да унищожава вируси в храносмилателната система.

Ваксинираните срещу полиомиелит хора не са изложени на риск, но в държави, където рутинните ваксинации не се изискват пациенти с подобна имунна недостатъчност биха могли да предизвикат епидемия на болестта. Откритието, съобщено в журнала Plos Pathogens, е изключително важно за здравните власти, които са съвсем близо до изкореняването на полиомиелита от трите държави, където вирусът все още циркулира - Пакистан, Афганистан и Нигерия. За да бъде напълно премахната болестта, мутиралите й версии трябва да се унищожат. Световната здравна организация възнамерява да тества нова ваксина идващия април.

Откриването на мутирали щамове на полиовируса във Великобритания, а по-рано и в Словакия, Финландия и Естония поставя допълнителни пречки пред постигането на крайната цел. Медицинските власти изтъкват, че високите нива на ваксинация са от изключително значение за премахването на болестта.

mediapool.bg