Кламер БГ - Новини: Борисов с идея за кабинет на малцинството със "споделена отговорност"

Борисов с идея за кабинет на малцинството със "споделена отговорност"

България

|
Вт, 07 Окт 2014г. 12:10ч.
Борисов с идея за кабинет на малцинството със "споделена отговорност"

ГЕРБ ще се опита да състави кабинет на малцинството, в който с министерски постове да участват и други партии, но без да бъде подписвано официално коалиционно споразумение. Такава идея лансира лично лидерът на партията Бойко Борисов пред в. "Преса". Изданието уточнява, че според неофициална информация въпросната формула му е подсказана от Брюксел по логиката – в безизходица всички карти се вадят на масата.

"Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, при положение че те споделят с нас отговорността за дадени политики", заявява бившият премиер, който продължава да демонстрира желание да заеме отново министър-председателския пост.

"Например, ако в БСП имат разумни виждания в областта на отбраната, защо да не им дам възможност да предложат свой министър в кабинета на ГЕРБ. Или пък, ако хората на Кунева са готови да се ангажират с решаването на проблемите в образованието, бих приел техния вариант за министър в този сектор", склонен е Борисов.

В момента в ГЕРБ обаче цари пълна каша с посланията. Докато лидерът на партията заявява готовност за партньорство с други партии под някаква форма, то неговият заместник Цветан Цветанов директно изключи възможността за общи действия с реформаторите.

"В Хасково Реформаторският блок заложи не на идеи и идеологии, а на сина на кмета Георги Иванов. Имам сведения, че те са купували гласове в Хасковския регион", каза Цветанов пред бТВ. "Ще направим широко парламентарно мнозинство, няма да разчитаме на Реформаторския блок", допълни той.

Цветанов отново повтори позицията, изразена от ГЕРБ преди ден, че коалиция между партията му, БСП и ДПС е невъзможна. "Разговори обаче ще се водят с всички парламентарно представени партии, защото трябва да преодолеем този реваншизъм и това агресивно поведение, наложено в 42-то Народно събрание", заяви Цветанов.

По думите му е логично Бойко Борисов да е министър-председател и ако ГЕРБ има възможност да състави устойчиво правителство с парламентарна подкрепа, която да даде възможността за реализиране на управленски идеи, ще реализира мандат.

"Ако всички парламентарно представени партии обаче кажат, че няма да заявят подкрепа за ГЕРБ, г-н Борисов внесе състав и структура на Министерски съвет за одобряване и тя бъде подкрепена само от ДПС, Борисов на следващия ден си подава оставката. Това трябва да бъде ясно", обясни бившият министър на вътрешните работи. Цветанов обясни, че ГЕРБ ще работи за замяна на задкулисието с прозрачност и хаоса с отговорност.

Големи-малки, малки-големи

От думите на Бойко Борисов пред "Преса" става ясно, че според него влизането на 8 формации в 43-ото Народно събрание прави невъзможно сформирането на широка коалиция по модела на Германия, най-вече заради катастрофалните резултати на левицата, която за малко не беше задмината от ДПС.

"Големите партии правят малки компромиси, малките – големи", казва лидерът на ГЕРБ, уточнявайки, че нямало да бърза да "се предлага", за да не бъде "рекетиран". От изявлението му пред "Преса" става ясно още, че споделя част от позициите на Патриотичния фронт, но без да уточнява кои точно.

До този момент ГЕРБ едновременно изключва и приема възможността за общи действия с БСП и Реформаторския блок. Партията напълно изключва общите действия с партията на Бареков, която обаче е готова да подкрепя. ДПС и "Атака" също бяха напълно изключени. Остана само Патриотичният фронт, но тяхната подкрепа е недостатъчна.

Реформаторският блок е за ясна коалиция

Междувременно избраният за депутат от Реформаторския блок Петър Москов коментира във вторник пред БНТ, че с колегите му нито ще заявяват подкрепа, нито ще отказват такава за евентуално правителство на ГЕРБ, а ще застанат зад мнозинство в парламента и разписано ясно коалиционно споразумение.

"Нужна е и стабилна консенсусна политическа фигура за министър-председател", смята Москов от ДСБ, чийто председател Радан Кънев все още настоява, че следващият кабинет не трябва да бъде оглавяван от Бойко Борисов.

Според Москов е нужно преходно програмно правителство, но то няма да може да стъпи на дясна идеологическа основа изцяло. Според него кабинетът може да бъде изграден минимум от три политически сили. Москов допусна, че е възможно да не бъде създадено мнозинство, но изрази увереност, че Реформаторският блок няма да бъде причината за нови предсрочни избори.

В същото време зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов повтори пред БНТ тезата на лидера си, че "големите партии трябва да направят по-малко компромиси, а малките по-големи отстъпки". Темата за това кой ще е министър-председател не стои за дискусия. Прагматизмът ще бъде водещ в диалога, каза още Димитър Николов.

mediapool.bg