Кламер БГ - Новини: Борисов размисли: ГЕРБ ще е в залата и няма да подкрепи кабинета на ИТН

Борисов размисли: ГЕРБ ще е в залата и няма да подкрепи кабинета на ИТН

България

|
Пон, 02 Авг 2021г. 19:38ч.
Борисов размисли: ГЕРБ ще е в залата и няма да подкрепи кабинета на ИТН

Борисов размисли: ГЕРБ ще е в залата и няма да подкрепи кабинета на ИТН

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов размисли и обяви, че депутатите му няма да излизат от пленарната зала при гласуването на правителството на "Има такъв народ".

"Ще влезем, ще гласуваме против. Това е моето мнение", каза Борисов в живо включване в профила си във "Фейсбук".

Той добави, че във вторник свиква изпълнителната комисия на ГЕРБ, на която ще поиска "по никакъв начин, дано ме послуша и комисията - утре разширена комисия правим с депутатите, да не ги подкрепяме".

Той добави, че искал от ГЕРБ да са различни, "защото, каквото и да направим, утре ще кажат, че сме съпричастни с разрухата на държавата", ако подкрепят кабинет на Слави Трифонов.

В събота позицията му беше коренно различна. "63-ма депутати сме ГЕРБ-СДС. Ако трябва, когато гласуват правителство, да излизат за половин час, да намалят кворума, да си изберат правителство и да си понесат отговорността", каза тогава лидерът на ГЕРБ в Котел.

Промяната в решението на Борисов може да се окаже ключова за евентуалното приемане на кабинета на "Има такъв народ". Засега изглежда, че "Демократична България" няма да подкрепи кабинета на хората на Слави Трифонов, същото важи и за "Изправи се БГ! Ние идваме".

Ако депутатите от ГЕРБ обаче излязат от залата, противоправителственото на ИТН ще може да мине само с подкрепата на БСП. Тогава в залата биха останали само 177 народни представители и ИТН (65 депутати) и БСП (36 депутати) ще могат сами да изберат правителството с мнозинство от 101 гласа. Практически ИТН и БСП постигнат мнозинство дори при 200 депутати в залата.

"За мене и последната илюзия, че всички партии могат да се разберат, изчезна. Сега всички така се изпокараха, че и след нови избори, с никой не може да се направи правителство. Ще се похарчат още 100 млн. лв. Това е глупост. Сега при едни нови избори няма да има илюзии, ще знаем, че харчат едни пари. Румен Радев е основният виновник за това. Христо Иванов няма никакво достойнство да отиде сега на разговори. Корнелия няма полезен ход, освен да подкрепя. Наша отговорност – не", каза още Борисов в понеделник.

mediapool.bg