Кламер БГ - Новини: Манолова ще съди Борисов заради "предизборната уйдурма"

Манолова ще съди Борисов заради "предизборната уйдурма"

България

|
Пет, 01 Ноем 2019г. 18:47ч.
Манолова ще съди Борисов заради "предизборната уйдурма"

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова ще съди премиера Бойко Борисов заради думите му, че тя и щабът й "са измислили предизборна "уйдурма" – карат ромите в София да кажат, че ще гласуват под строй за Йорданка Фандъкова".

Вечерта в петък, часове преди деня за размисъл, от ГЕРБ дадоха "извънредна пресконференция" на която се опитаха да замажат думите на Борисов по нелеп начин – с обяснение, че нямало прессъобщение за срещата на Манолова във Волуяк и това ги накарало да се усъмнят, че нещо не е наред.

"Цяла кампания следим изявите на Манолова. Нейният пресцентър всеки ден съобщава за срещите ѝ, дори да са с трима души. Единственото място, където тя отиде, но нямаше съобщение, беше Волуяк", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Вицепремиерът Томисла Дончев пък обясни, че цяла предизборна кампания от ГЕРБ се опитвали да бъдат "мили и добри", а "след неделя идва понеделник".

Преди бТВ Борисов обяви, че в четвъртък вечерта Манолова е била в софийското село Волуяк, където договаряла с ромите.

"Може да попитате – снощи към седем и половина – осем без двайсет дали г-жа Манолова е правила там среща с ромите да прави такава уйдурма. Споделям какво ще правят – конспиративно, чакали са я на Волуяк и е отишла да се спазарява кои роми да излязат и да кажат: "ГЕРБ ни платиха, Фандъкова ни плати да гласуваме за нея", заяви Борисов.

Той твърди, че е научил информацията от "възмутен човек“ от щаба на Манолова. Идеята била това да се заснеме и разпространи из социалните мрежи, а в неделя следобед да се включат и няколко телевизии, за да се покаже, че вотът в София се подменя.

Манолова: Във Волуяк роми няма

"Във Волуяк няма ромска махала, няма роми", каза в отговор на премиерските обвинения Манолова. Тя публикува във Фейсбук две видеа от срещата си с жителите на Волуяк.

"Уйдормите на първия тур ги правихте вие и това се вижда от протоколите в ромските секции, в които г-жа Фандъкова е пълен хегемон. Там има пълно припокриване на гласовете за съветници на ДПС и гласовете за кмет на Йорданка Фандъкова. Очевидно страхът да загубиш София е изключително лош съветник и затова в нарушение на закона, премиерът лично влезе в предизборната кампания за София, за да се види кой е кметът, кой е истинският кмет, кой управлява София", каза още Манолова.

По думите ѝ намесата на премиера Борисов в последната фаза на кампанията е и оценка за начина, по който се справя Фандъкова в нея. "Маските паднаха - ясно е кой се бори за властта в София със зъби и нокти, с всички средства", добави бившия омбудсман.

Отворено писмо до премиера: Не сме роми, но така ни третирате

По-рано във фейсбук групата "кв. Волуяк" жена на име Юлия Падалска публикува отворено писмо до Борисов. Тя настоява кметът на селото Йордан Йорданов да предаде думите ѝ на премиера.

"Добър ден г-н Борисов! Пиша Ви във връзка с абсолютно не обоснованата обида от вас отправена по адрес на живущите в с. Волуяк. Снощи г-жа Мая Манолова дойде наистина да се срещне с нас... Да види как живеем ние хората в 21 век, как бабите на по 80г ходят и се молят от врата на врата за туба с вода! Да види колко е редовен градския транспорт, да ни види "чудният" прелез, дупките по улиците, там където изобщо има такива. Да види как хората газят в калта, за да излязат от "улиците" си... Да види детската площадка, с която ни замазаха очите... Една люлка и една пързалка за деца до 3г възраст. Тя дойде да се срещне с нас...... Хората, които определят кой да е техният водач. Хора, работещи, плащащи си тока и всички данъци. И вие ни наричате цигани?! Аз лично ви каня най-любезно и сериозно да дойдете и да видите каква част от нас са цигани.... Точно 0.... Никой не се е опитвал да купи гласовете ни", пише тя.

Падалска казва, че ще събере срещналите се с Манолова в четвъртък вечерта и заедно ще чакат Борисов тази вечер в 19:00 часа на гара Волуяк. "Не, ние не сме цигани, но живеем като тях, защото вие това ни предлагате.... Така ни третирате.... Ако не сме прави, елате и ни опровергайте", добавя жената.

Нечистоплътни хора

Пред бТВ Борисов, който не спира да говори, че се готви "нов Костинброд", твърди, че сценарият с ромите бил измислен от човек от щаба на Манолова, който навремето се навъртал около него и му поискал 3 млн. лв. за да му помага на изборите за кмет на София през 2005 г. Премиерът обясни, че бившият омбудсман нямала предизборен щаб, а някакви нечистоплътни хора около себе си.

"Тя екип няма, там е сбироток, даже някои много нечистоплътни, ама във физическия смисъл на думата - не се къпят. Те са се въртели много около мен. Един от тях ми поиска 3 млн. лв., за да ми помогне за първия тур, да ми покаже как се правели избори, първият тур, когато се явявах за кмет, с Б му е името. И аз го гледам, викам: "Аз нямам такива пари, аз излизах точно от главен секретар". Вика: "Ще вземеш от Цветелина". Викам: "Я си...". Знам ги тези хора какво могат да измислят, те не могат да измислят друго", каза Борисов. Според него въпросният човек "й пишел нещата" на Манолова.

В отговор Манолова обяви, че я е срам от премиера на България. "Гнус ме е от лъжите, клеветите и обидите, които той произнесе в национален ефир днес. Той нарече екипа ми "сбирток", нарече гражданите, които ме подкрепят "нечистоплътни". Той нарече 124 хиляди столичани "нечистоплътни", затова че ме подкрепят", добави тя.

Прокурори и сигнали

Ромската карта на изборите се разиграва както от ГЕРБ, така и от Манолова. В четвъртък от прокуратурата съобщиха

че са получили сигнал от щаба на Манолова за предстоящо купуване на ромския вот. В него се иска главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди на прокурори и полицаи извънредни дежурства около секциите в ромските махали. В отговор шефът на държавното обвинение заяви, че в сигнала няма никакви конкретни данни за купуване на гласове.

Братя Галеви са й помогнали

Известните дупнишки бизнесмени и бегълци от правосъдието братя Галеви помагат на Манолова от чужбина, каза още премиерът. Пламен Галев и Ангел Христов са в неизвестност от години. Според Борисов обаче те все още имали влияние в ромските махали.

"Няма ги, щото направихме така, че да ги търсим с червени бюлетини. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските босове. И няма да ме учуди, ако и на първия тур са правили такива магарии", заяви Борисов.

Манолова пък подчерта, че премиерът е "човекът, който допусна братя Галеви да напуснат страната, а в национален ефир каза, че са участвали в кметските избори".

mediapool.bg