Кламер БГ - Новини: Борисов раздава "бонбонки" на Северозапада и никъде не вижда протестиращи

Борисов раздава "бонбонки" на Северозапада и никъде не вижда протестиращи

България

|
Вт, 28 Юли 2020г. 17:49ч.
Борисов раздава "бонбонки" на Северозапада и никъде не вижда протестиращи

Почти по едно и също време, но от различни места на страната, главният прокурор Иван Гешев и премиерът Бойко Борисов отправиха послания, че София и жълтите павета не са България. В паралелни видеоклипове, излъчени във вторник, двамата показаха колко добре се справят с работата си и нямат намерение да подават оставки, за което настояват продължаващите 20 дни масови протести.

Гешев се изказа от Велики Преслав, където за пореден път изтъкна, че хората ги интересува основно битовата престъпност, която той бори.

Бойко Борисов пък се метна на "джипката" и потегли към Северозападна България, където първо посети завода за автомобилни части "МД Електроник" и спортна зала във Враца, а след това инспектира строящия се ЛОТ 2 от пътя Мездра-Ботевград.

На задната седалка бяха регионалният министър Петя Аврамова и врачанският кмет Калин Каменов, а видеата от турнето, както винаги, бяха заснети от правителствения пиар Севделина Арнаудова и качени във Фейсбук.

Първата спирка на Борисов бе ремонтираната с помощта на правителството спортна зала във Враца, където се бяха събрали много хора в очакване на пристигането му.

"Това протестиращи ли са", попита премиерът, докато паркираше джипа.

"Не, това са подкрепящи", отговори кметът на града Калин Каменов.

"Ние като видим много хора и почваме...", засмя се Севделина Арнаудова.

На входа Борисов бе посрещнат от футболните отбори на "Ботев Враца", треньорът на мъжкия тим Тони Здравков, спортни деятели и състезатели, които го аплодираха и му благодариха за "бурното развитие на Враца" през последните години.

На излизане от залата кметът на Враца се похвали, че в момента в детската школа по футбол тренират 240 деца от областта, а Борисов констатира: "Доволни са хората".

След това Борисов потегли към българо-германската компания за производство на електроника за световни марки автомобили, в който са инвестирали 22 милиона лева. Кметът Каменов отбеляза, че на мястото на 100-декарово тресавище вече има два завода с 1200 работни места.

"Знаеш ли кога двата завода, защото и двата са много големи, се съгласиха да дойдат тук? И този от Кърджали - "Тесла". Знаеш ли кога се съгласиха? Да ти кажа ли? Когато им казах, че пътят Ботевград-Мездра ще стане 4-лентов. В момента, в който видяха, че Петя Аврамова подкара багерите, те стартираха", разказа премиерът.

Освен това разясни, че целта на грантовете от ЕС е именно развитие на по-изостаналите региони като Северозапада, където пътната мрежа не е в добро състояние.

"Затова са тези 200 млн. евро. Това са около 400 млн. лв., които са грантове, които получаваме - бонбонките, както ги наричат в Брюксел. Тези близо половин милиард са бонбонки за този регион", каза Борисов.

Кметът междувременно го информира, че санираните във Враца блокове са 40 и още 140 чакат финансиране.

"Ако не беше тая коронавирус, сега дефицитите са ужасни. А като ви слушам кметовете все едно няма криза. Само викате "дайте"!", отвърна премиерът.

Пристигайки пред завода, Борисов отново бе посрещнат с аплодисменти и скандирания "Бойко!".

"Какво прайте, бе? Много сте гласовити!", обърна се към събралите се Борисов, а една жена го увери: "Всички сме твои хора".

След като разгледа отвътре, премиерът отново излезе навън и се обърна към местни журналисти и граждани с думите:

"Правим работни места за Северозапада, пътят Ботевград-Мездра. Ще започнем и Монтана-Видин", похвали се той.

Неочаквано обаче жена, присъстваща на събитието, го прекъсна с думите:

"Ама вие имахте вариант 10 години преди това да построите този път".

В този момент няколко мъже, симпатизантите на ГЕРБ, ѝ се нахвърлиха с викове: "Как преди управление ще се построи, бе, госпожо? Орешарски защо не го построи? То така става..."

"Гледай какъв завод, това беше блато. Тук това смрадливото трио да дойдат да видят как в блатото се прави завод и как се изграждат работни места", обърна се Борисов към кмета. Репликата му "смрадливото трио" явно се отнася до т.нар. "Отровно трио" (проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян), които организираха протестите в София.

"Хората виждат, ама те искат да се сбият, искат да направят провокации - това е най-лесното. Завод да направиш, тези ями и дупки - за един месец ще стане пътят. Това е следващият завод - и то бижута, бижута немски", каза Борисов.

След още няколко минути той остави Калин Каменов на бензиностанция край пътя.

"Мисля, че видяхте колко много доволни хора има. България не е само София", каза кметът на сбогуване.

"Ама то и в София има доволни - от тангентите. Демокрацията е така, не могат да те харесват всички", отвърна му премиерът.

По трасето между Ботевград и Мездра той спря на няколко пъти да пита строители дали ще протестират.

Борисов: Как е, ше ходите ли на протест?

Строител: Нема време.

Борисов: Викаш, тези, дето работят, не протестират.

Строител: На центъра да протестират, да правят каквото желаят.

Борисов: Ама ако правят каквото желаят, затова нема път тук.

Работник: Двете неща не трябват на едно място, или требва работа, или само протест, иначе не върви.

По-нататък премиерът отново спира да пита други строители дали ще протестират.

Борисов: Ще ходиш ли на протест, нали протестират сега. Представи си всички тези багери, ако отидат. Тогава вече ще избегаме.

Накрая премиерът призова да се снима на живо от местата, където се правят пътища, за да се види "за какво става въпрос", а женски глас зад кадър казва: "Тази скала не е толкова лесно".

mediapool.bg