Кламер БГ - Новини: Борисов потвърди, че детските добавки ще са за всички деца догодина

Борисов потвърди, че детските добавки ще са за всички деца догодина

България

|
Ср, 07 Окт 2020г. 14:39ч.
Борисов потвърди, че детските добавки ще са за всички деца догодина

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че в бюджета за догодина ще бъдат предвидени средства, така че всички деца да получават детски надбавки, независимо от доходите на родителите. За обсъждането на този вариант вече няколко пъти съобщи социалният министър Деница Сачева, като в сряда премиерът официално каза, че ще се реализира с бюджета за догодина.

"За семейства с едно дете – 40 лв., за семейства с две деца – 90 лв., за семейства с три деца – 135 лв. Помощта ще обхване 1 200 000 деца. По този начин ще разширим подкрепата за всички родители в България във времето на пандемия“, обяви Борисов.

В момента добавки получават около 800 000 деца, сега още 400 000 хил. ще ги получават. За целта в бюджета трябва да се заделят допълнително близо 400 млн. лв.

Самите добавки запазват досегашния си размер. Досега те се изплащаха в пълен размер ако доходът на член от семейството е до 410 лева. При доход от 400 лв. до 510 лева се изплащаха 80 процента от размера на помощта.

Това е поредна "проява на щедрост" от страна на правителството, което на фона на продължаващите почти 100 дни протести "развърза кесията" за различни групи от обществото. Пенсионерите също от няколко месеца получават по 50 лева към пенсиите, като обещанието е да продължат да ги вземат до март 2021 година.

Правителството удължи до края на годината и срока на изплащане на компенсациите на работодателите по мярката 60 на 40, която цели запазването на заетостта. От октомври до декември средствата ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работниците за месец август.

"До този момент сме разплатили над 571 милиона, запазили сме над 300 000 работни места, а с днешната мярка още 200 000, така че това са близо 500 000 работни места и по този начин ние ще се опитаме да задържим безработицата, която пак е една от най-добрите като показател в ЕС", заяви Борисов.

mediapool.bg