Кламер БГ - Новини: Борисов от Мароко: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха и за България

Борисов от Мароко: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха и за България

България

|
Пет, 30 Ноем 2018г. 08:37ч.
Борисов от Мароко: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха и за България

Конфликтът, който в момента се води между Руската федерация и Украйна, е изключителна заплаха за България като съсед и на двете страни в акваторията на Черно море.

Така българският министър-председател Бойко Борисов за първи път коментира кризата в Азовско море. Той го направи от Мароко, където се намира на официално посещение от четвъртък, по време на лекция в Рабат в сградата на Министерството на външните работи.

По думите му, както много пъти на Балканите се е случвало, от нищо може да възникне страховит конфликт в Черно море и региона, сравним с конфликта в бивша Югославия.

Бойко Борисов се радва, че много от европейските лидери с голяма тревога следят ситуацията и се надява този конфликт да бъде избегнат.

"Има абсолютно всички предпоставки - икономически, финансови, политически, натрупана омраза", добави министър-председателят. Затова Борисов се надява да се върнат моряците и корабите, да се спазват споразуменията и да не се допускат подобни неща в бъдеще.

Освен това България изгражда газов хъб "Балкан" и преговорите за пренос и търговия с природен газ от различни източници към днешна дата, в такива условия, ще се водят много трудно, изтъкна премиерът.

Борисов каза, че “руският президент Путин не е човек, с когото трябва да се шегуваш на тема война”.Премиерът не приема позицията на Белия дом да се спре проекта за Северен поток, защото това означава, че трябва да се спре и Турски поток.

"Да, вярно, в Украйна наближават избори само че руският президент не е човек, с който трябва да се шегуваш и то на тема война. Защото виждате, веднага в изказването на говорителя на Белия дом какво има – че Северен поток 2 трябва да се спре. Като спрем Северен поток 2, трябва да спрем и газта, която идва от Турски поток. Много е близко до мисълта, което е абсолютно в неизгода за България, за нас като съседи и на двете страни, а Черно море ни прави такива, този конфликт е една изключителна заплаха", заяви Борисов.

mediapool.bg