Кламер БГ - Новини: Борисов за разцеплението в ГЕРБ: Златна, кой те кара да питаш тея глупости

Борисов за разцеплението в ГЕРБ: Златна, кой те кара да питаш тея глупости

България

|
Четв, 04 Юни 2020г. 22:09ч.
Борисов за разцеплението в ГЕРБ: Златна, кой те кара да питаш тея глупости

"Госпожо златна, кой те накара да питаш тея глупости".

С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към журналистка, която го пита за оставките в ГЕРБ- Видин и разцеплението в местната структура в Плевен. Той остана видимо подразнен от въпроса, който му бе зададен при откриването на новия обходен път на Габрово.

"Ние ви правиме тунели и мостове каквито не сте виждали досега, а ти ме питаш за разцепление и за еди кво си. Тези, които сме ги изгонили, хората не ги одобряват. Във Видин си отиде старият кмет, който загуби изборите, а вчера 250 нови члена сме приели. 50 са си отишли, 250 нови. Това ли е важно да ме питате", каза още Борисов на журналистката.

Според прессъобщение на партията новоприетите членове в ГЕРБ-Видин са 234, а не 250. Техните партийни карти бяха връчени лично от членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев и Красимир Велчев.

"Добре дошли в най-добрия отбор на политическата сцена, който прекара България през една криза, ще я прекара и през тази с минимум щети", казал Дончев на новоприетите.

Споменал и напусналите ГЕРБ-Видин. По думите му нямало нищо драматично и "това се случва в политиката".

Сред напусналите е бившият кмет на Видин Огнян Ценков, който обяви, че за него би било чест да участва в евентуален нов политически проект на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Изказването му идва в момент, в който все по-усилено се говори, че плановете на Цветанов са именно да се върне в политиката. Самият той не отговаря еднозначно на въпросите за плановете си.

Неофициално от управляващата партия признават, че Цветанов се опитва да привлече част от структурите им.

В сряда се разбра за разкол в редиците на партията и в Плевен. Председателят на тамошната общинска структура Петя Василева и още осем партийци са изпратили писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу областния координатор Мирослав Петров. Според тях Петров взима решения "на тъмно, след консултации с представителите на БСП и ВМРО в града".

Ден след публикуването на писмото ръководството на ГЕРБ отстрани разбунтувалите се не само от общинското ръководство, но и от партията. Става дума за Василева и общинските съветници Христослав Михайлов и Йордан Грижов.

"Тъй като тези хора са избрани за общински съветници именно от листата на ГЕРБ, сега ние ги призоваваме да подадат оставки като членове на местния парламент с оглед на снетото доверие от тях", каза членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Пламен Нунев.

Временно председател на структурата ще е Генади Динков, Валентина Вълчанова ще е секретар, Румен Мотовски, във ръководството на ГЕРБ- Плевен влизат още Георги Данов, Мариана Бонджева и Христо Кочев. Сменен е и областният административен секретар Ралица Добрева. На нейно място е утвърден Цветомир Генчев.

"Досегашното общинско ръководство е сменено заради незадоволителното представяне на местните избори. Изпълнителната комисия на ГЕРБ има пълно доверие на областния координатор в Плевен Мирослав Петров, разчита на неговата компетентност, способност и комуникативност и сме убедени, че той ще съумее да стабилизира структурата на партията в областта“, добави Нунев.

До решението се стигна след работно съвещание на областното ръководство, на което ще участват и представител на Изпълнителната комисия на партията. По думите на Нунев решението е взето, след като са взети под внимание позициите на всички страни.

На заседанието, на което присъствали областният координатор на ГЕРБ Мирослав Петров, общински съветници и кметове на населени места – беше обсъдена работата на всички структури в областта, както и бяха определени целите пред новото общинско ръководство.

mediapool.bg