Кламер БГ - Новини: Нова порция милиони от Борисов - за лекари, полицаи и детски надбавки

Нова порция милиони от Борисов - за лекари, полицаи и детски надбавки

България

|
Вт, 03 Ноем 2020г. 19:23ч.
Нова порция милиони от Борисов - за лекари, полицаи и детски надбавки

Премиерът Бойко Борисов обяви във вторник вечерта нова порция милиони от бюджета за раздаване в различни посоки, независимо че проектът на финансов план на държавата за догодина вече е внесен в парламента и то със заложен дефицит от около 5 млрд. лв.

Този път парите са за лекари, полицаи, пожарникари и по-високи детски надбавки.

"Въпреки обвиненията в комсомолски план ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа", посочи Борисов.

По думите му депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, които предвиждат:

237 млн. лв. за добавки към възнагражденията на медиците. От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици.

15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души - основно полицаи и пожарникари.

Допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки. С тази мярка ще се възползват 710 000 деца.

Втората допълнителна сума за детски надбавки най-вероятно е за увеличението им от 40 лв. на 50 лв. на дете на месец. По-рано във вторник финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че не е бил съгласен с раздаването на детски надбавки на всички деца, но въпреки всичко мярката била одобрена от правителството.

По отношение на заплатите в МВР синдикатите настояваха за 30% ръст, каквото е заложено в бюджета за всички структури, които са на първа линия в борбата с Covid-19. Увеличение с 10% е заложено за всички останали служители на бюджетна издръжка. Във вторник синдикат "Огнеборец" се срещна с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и бе включен да участва в онлайн заседание на Министерски съвет.

Борисов обяви, че България все още е сред най-стабилните 3-4 държави в ЕС. Той не приема критиките на президента Румен Радев, че бюджетът е разхищение.

"Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на "Корен" да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук - с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата. Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност", посочи Борисов.

mediapool.bg