Кламер БГ - Новини: Борисов готов да управлява с БСП, но в експертен кабинет и не сега

Борисов готов да управлява с БСП, но в експертен кабинет и не сега

България

|
Пет, 20 Ян 2023г. 13:05ч.
Борисов готов да управлява с БСП, но в експертен кабинет и не сега

Борисов готов да управлява с БСП, но в експертен кабинет и не сега

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че е готов да управлява с БСП, но в експертен кабинет и не сега. Все така подкрепа за правителство на социалистите в рамките на този парламент няма и страната се е запътила към нови предсрочни избори. Председателят на БСП Корнелия Нинова пък свиква Изпълнителното бюро на партията си, за да реши какво да прави с третия мандат, след като няма мнозинство за правителство.

Това се разбра по време на организираната от социалистите "лидерска среща", в която участваха само три от поканените шест парламентарни сили. Това бяха ГЕРБ, ДПС и "Български възход".

В началото на срещата Корнелия Нинова заяви, че ако има желание за правителство, ще се намери начин, ако няма желание, ще се намери причина.

"Нашият конгрес ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Но аз ще разговарям с колегите подобна забрана да отпадне, защото БСП много се промени и това не би трябвало да бъде спирачка за програмно или експертно правителство. Сега няма как да ви подкрепим, но изразявам уважение към вас, към вашите избиратели и вашата парламентарна група с моето присъствие", каза по време на срещата Борисов.

"Убеден съм, че отиваме на пети избори, след които ще се говори същото", добави той.

След разговорите Борисов не отговори на журналистически въпрос защо още сега не поиска да падне забраната на Националното събрание на ГЕРБ за коалиция с БСП. Така изглежда, че заявката му е по-скоро вратичка за евентуално управление след поредните предсрочни избори.

По време на срещата за търсене на бъдещо сътрудничество заговори и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, но отново след предсрочни избори:

"Тази среща и тези заявки, които чуваме сега, са едни добри предпоставки за това, че в периода до евентуалните, ненужни предсрочни избори, да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори да имаме възможност да преодолеем политическата криза, в която се намираме и да има редовен кабинет, тоест да има политическа стабилност от отговорни политически партии и политици".

Без диалог и взаимодействие не сме в състояние да предложим решения, които са необходими, едно от тях е съставянето на правителство, каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

"От днешния разговор се вижда, че отиваме на предсрочни избори, но до юни, юли ще останем без бюджет. Никой от нас не Ви е говорил за коалиция. Казахме Ви: Има ли воля за правителство, за мнозинство и ако има какви решения да извършим. Ние днес очевидно спираме на първата точка. Свиквам Изпълнително бюро още днес, но ви благодаря, че сте тук, че говорим, че мъдро си споделяме нашите виждания, както и различията", посочи в края на срещата Корнелия Нинова.

Иначе и Борисов, и Нинова нападнаха "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че отказаха да участват в срещата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че била изненадана от решението на ПП и ДБ, въпреки че още преди ден двете формации обявиха, че не виждат смисъл от лидерска среща, защото шансове за правителство няма. Въпреки това двете формации заявиха готовност да се явят на отделна среща, но засега от БСП не казват дали ще има такава.

Борисов пък разви тезата, че благодарение на ГЕРБ вече ги нямало разделителните линии между социалистите и ДБ и ПП за "военната подкрепа за Украйна, със закупуването на изтребителите".

"Най-лесно е още месец кампания, приказки, никой не желае сериозно да погледне на управлението, защото е много тежко", каза лидерът на ГЕРБ и обяви, че вече "две години имаме "модела "Радев".

"Заговорихте за модела Радев, питате с какво той е по-добър. Моделът Радев е по-различен, защото с вас водихме битките тук в парламента като две парламентарни сили, а сега сме изправени пред друга криза, в която се руши парламентарната република чрез многото служебни кабинети", отговори Нинова.

Третата формация, която не участва в срещата на БСП, беше "Възраждане".

mediapool.bg