Кламер БГ - Новини: Борисов вярва в компромис със Скопие: Няма да ни простят!

Борисов вярва в компромис със Скопие: Няма да ни простят!

България

|
Четв, 10 Дек 2020г. 17:24ч.
Борисов вярва в компромис със Скопие: Няма да ни простят!

"Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да се намерят решения. Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива". Това е казал премиерът Бойко Борисов пред специалния пратеник на Северна Македония за България Владо Бучковски.

Двамата се срещнаха в София, след като в сряда напрежението между двете страни отново ескалира и си размениха взаимни нападки.

За да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, според премиера е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия.

Той посочил, че за отношенията на взаимно доверие е важно връщането към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

Според България обаче Скопие не изпълнява договора и затова настоява за сключването на нов документ към него с повече конкретика и гаранции.

"България винаги е изповядвала евроатлантическите ценности, затова и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата за европейската перспектива на Западни Балкани на първо място", посочил премиерът Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят отбелязал, че България до този момент е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС.

В този контекст Борисов е припомнил, че именно в резултат на подкрепата на България за европейското бъдеще на Република Северна Македония бе подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

По-късно Бучковски бе приет и от държавния глава Румен Радев.

Президентът заявил, че европейската интеграция на Република Северна Македония изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България.

Един от приоритетите на германското ротационно председателство на ЕС, което изтича в края на годината, е придвижването на Скопие. Берлин многократно призова за намиране на решение, като осъди българската блокада.

"България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, но не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга, особено към братска страна", посочил президентът.

Според държавния глава изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка и промяната на съдържанието на учебниците ще бъдат реален принос в изграждането на добросъседски отношения.

В сряда България потвърди, че на този етап няма да одобри преговорната рамка на Северна Македония с ЕС и Скопие няма да може да започне преговори за присъединяване.

Според София засега няма напредък в разрешаването на спорните исторически въпроси, прекратяването на езика на омраза и активизирането на бизнес отношенията.

Македонският премиер Зоран Заев от своя страна определи решението на София, като безотговорна геостратегическа грешка, която обижда всички македонци.

Назначаването на бившия премиер Владо Бучковски за специален пратеник за България бе прието от София като положителен сигнал, но атмосферата става все по-напрегната и вместо двете държави да се доближават до намирането на решение, те се разделечават.

mediapool.bg