Кламер БГ - Новини: Борисов: Тоталираните режими прекършиха милиони човешки съдби

Борисов: Тоталираните режими прекършиха милиони човешки съдби

България

|
Нед, 23 Авг 2020г. 11:50ч.
Борисов: Тоталираните режими прекършиха милиони човешки съдби

"Тоталитарните режими прекършиха милиони човешки съдби. Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани основни свободи, нямат място в днешния свят! Няма място и за националсоциализъм и комунизъм".

Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов по повод Деня за почит към жертвите на тоталирните режими. Датата 23 август се отбелязва в България от 2010 г. Тя обявена за ден към почит на жертвите на тоталитарните режими от Европейския парламент през 2008 г. На 23 август 1939 г. е сключен пактът за ненападение между нацистка Германия и СССР. След подписването му Германия започва настъпление срещу Полша.

В поста си Борисов прави намек и към вътрешнополитическата обстановка в страната, по-конкретно препраща към конфликта между управляващите и президента Румен Радев. Държавният глава подкрепя антиправителствени протести, а ден по-рано настоя за самразпускане на парламента и предсрочни избори.

"Убеден съм, че няма място и за реваншизъм и разделение. Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията. Правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес", пише Борисов.

Той допълва, че историята трябва да се помни, за да се взимат правилните решения, дори когато те са трудни.

"Вярвам, че ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук! Затова нека ги отстояваме с дела. Поклон пред паметта на жертвите на тоталитарните режими!", заявява министър-председателят.

mediapool.bg