Кламер БГ - Новини: Раздор между Париж и Лондон след мигрантската трагедия в Ламанша

Раздор между Париж и Лондон след мигрантската трагедия в Ламанша

Европа

|
Пет, 26 Ноем 2021г. 14:37ч.
Раздор между Париж и Лондон след мигрантската трагедия в Ламанша

Мигрантски лагер край Дюнкерк, Франция. Снимка: БГНЕС

Конфликтът между Великобритания и Франция се разраства - двете страни продължават да си отправят взаимни обвинения за гибелта на 27 мигранти, удавили се с малка лодка в опит да прекосят Ламанша в сряда. Британският премиер Борис Джонсън призова преди ден с отворено писмо Франция да прибира обратно всички мигранти, които се опитват за минат от континентална Европа към Великобритания. Френският президент Еманюел Макрон реагира гневно – не само защото Джонсън обвинява страната му за удавилите се тази седмица мигранти, а и защото публикува писмото в Туитър. Франция оттегли отправената към Великобритания покана за насроченото в неделя обсъждане на проблема с мигрантите.

В петък Макрон заяви на Великобритания, че трябва да се държи "сериозно" или ще остане извън обсъждането на въпроса как да се ограничи притокът на митранти, бягащи от война или бедност през Ламанша, предаде Ройтерс.

Борис Джонсън предложи да се работи "по-нататък и по-бързо" с Франция и ЕС, за да се спрат нелегалните мигранти, пресичащи Ламанша. В писмото, публикувано късно в четвъртък, Джонсън настоява пред Еманюел Макрон за по-голямо сътрудничество между двете страни за връщане на мигрантите, които се опитват да стигнат по море да Великобритания.

"ЕС има споразумения за реадмисия със страни като Блераус и Руската федерация; аз се надявам, че такива споразумения бързо ще бъдат постигнати и с Обединеното кралство", пише Борис Джонсън в писмото, което е изпратено и до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Джонсън посочи, че стъпките включват съвместни патрули, които да не допускат повече лодки да тръгват от френските брегове, използване на сензори, радари и наблюдение от въздуха, задълбочаване на сътрудничеството на разузнавателните служби, както и незабавна работа по споразумение с Франция за връщането на мигранти и подготовка на сходен документ с Европейския съюз.

След като напусна ЕС, Великобритания вече не е в състояние да ползва системата на ЕС за връщане на мигрантите в първата безопасна страна, в която са влезли.

В очакване на такова споразумение, Джонсън призовава Макрон за сключване на двустранни споразумения за обратно приемане, "които ще позволят всички нелегални мигранти, които пресичат Ламанша, да бъдат върнати".

Той казва, че "това ще има незабавен ефект и съществено ще ограничи – ако не спре – преминаването и ще спаси човешки животи като фундаментално пречупи бизнес модела на престъпните банди".

Планът на Великобритания след Брекзит по отношение на границите цели връщане на мигрантите в първата страна, която се смята за безопасна, където те са влезнали на път за Великобритания. Предвижда се още създаване на гранични центрове за обработка на документи на мигранти, търсещи убежище. Тези планове обаче разчитат на намирането на международни партньори, които да приемат върнатите мигранти.

Преди ден Франция покани вътрешните министри на Белгия, Германия, Нидерландия, Великобритания, както и представители на Европейската комисията, да се срещнат в неделя във френския граничен град Кале, откъдето поемат мигрантските лодки през Ламанша, за да обсъдят проблема.

Френският вътрешен министър заяви пред сайта "Политико", че писмото на британския премиер е "неприемливо" и че британският министър Прити Пател вече не е поканена на срещата.

Френската полиция е изправена пред безпрецедентни трудности да предотвратява опитите за пресичане на Ламанша, тъй като трафикантите стават все по- организирани. Близо 26 000 мигранти са достигнали британския бряг с малки лодки тази година, по данни на британското вътрешно министерство.

"Не мисля, че има нещо провокативно в това да поискаме по-тясно сътрудничество с най-близките ни съседи", коментира британският министър на транспорта Грант Шапс пред Би Би Си в петък, изтъквайки, че нито една страна не може да се справи сама.

"Предложението бе направено в дух на добра воля. Аз мога да уверя нашите френски приятели в това и се надявам, че те ще преосмислят решението си за срещата", каза Шапс.

Писмото на Борис Джонсън е "разочароващо", а публикуването му го прави още по-лошо, казва френският вътрешен министър Жералд Дарманен в съобщение до Пател, цитирано от АФП.

Говорителят на френското правителство Габриел Атал коментира в петък, че писмото е "лишено от субстанция" и "неприемливо като форма".

Предложението на Джонсън за двустранно споразумение "очевидно не е това, от което се нуждаем, за да разрешим този въпрос", добави той, цитиран от "Политико".

По-късно френският президент Макрон коментира на пресконференция в Рим, че планираната среща в Кале с представители на Белгия, Германия, Нидерландия и ЕК ще се състои. Министрите от ЕС ще "работят сериозно за разрешаване на сериозните проблеми със сериозни хора".

След това ще видим как да продължим ефективно с британците, ако те решат да се държат сериозно", каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

Франция обвинява Великобритания, че управлява лошо мигрантската си система и че туитът на Борис Джонсън не е "сериозният" начин за справяне с проблевите.

"Изненадвам се, когато нещата не се правят сериозно, ние като лидери не комуникираме чрез Туитър или открити писма, ние не сме граждански активисти-разобличители", каза Макрон.

mediapool.bg