Кламер БГ - Новини: Макрон и Меркел отговориха уклончиво на Джонсън за предоговарянето на Брекзит

Макрон и Меркел отговориха уклончиво на Джонсън за предоговарянето на Брекзит

Европа

|
Четв, 22 Авг 2019г. 17:53ч.
Макрон и Меркел отговориха уклончиво на Джонсън за предоговарянето на Брекзит

Френският президент Еманюел Макрон каза, че до 30 дни може да се намери решение за ирландската граница (т.нар. предпазен механизъм), за да се постигне организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС, предаде Франс прес.

Все пак той добави, че работата "трябва да се свърши" "в рамките на това, което беше договорено".

Макрон се срещна с британския премиер Борис Джонсън в Елисейския дворец, два дни преди срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц. По подобен уклончив и многозначителен начин на исканието на британския премиер за преразглеждане на договореното но на три пъти отхвърлено парламента по времето на Тереза Мей споразумение между Великобритания и ЕС за Брекзит ден по-рано отговори и германският канцлер Ангела Меркел.

Вчера Борис Джонсън бе посрещнат от демонстранти, скандиращи "Спрете Брекзит!" близо до канцлерството в Берлин.

Там той изрази увереност, че ще може да предоговори споразумението за Брекзит, ако искането на Европейския съюз за предпазен механизъм за ирландската граница отпадне.

"Искам да кажа съвсем ясно на всички наши германски приятели и на германското правителство, че ние във Великобритания искаме сделка. За нас е необходимо предпазният механизъм да отпадне. Ако успеем да постигнем това, съм напълно сигурен, че можем заедно да продължим напред", каза британският премиер на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

Меркел заяви от своя страна, че е възможно Европейският съюз и Великобритания да намерят решение на въпроса с предпазния механизъм за ирландската граница през следващите 30 дни и за пореден път призива Великобритания да постигне сделка за излизането си от ЕС.

И Меркел, и Джонсън изразиха желание за договаряне на сделка преди 31 октомври. Меркел подчерта обаче, че са взети мерки и за сценарий на Брекзит без сделка. Според нея е важно Великобритания да напусне ЕС по такъв начин, че двете страни да запазят близки и приятелски отношения в бъдеще. Германският канцлер подчерта необходимостта след Брекзит ЕС и Великобритания да обсъдят споразумение за свободна търговия помежду си.

Ако има Брекзит без споразумение, ще е по вина на Великобритания, а не на Европейския съюз, каза вчера френският президент Еманюел Макрон. По вчерашните му думи исканията на британския премиер за предоговаряне на споразумението за раздяла, включително за отпадане на предпазния механизъм за ирландската граница, не могат да бъдат изпълнени в сегашния им вид.

Днес той бе по-мек в изказването си, макар и от него да не става ясно какво би могло да се промени във вече постигнатото споразумение.

"Аз, както и канцлерката Меркел, съм убеден, че колективният ни интелект, нашето желание да градим, трябва да ни позволи да намерим нещо умно в рамките на 30 дни, ако има добра воля от двете страни, и искам да вярвам в това", каза президентът пред журналисти след срещата си с Борис Джонсън. Същевременно той подчерта, че няма достатъчно време да бъде договаряно изцяло ново споразумение за излизането на Великобритания от ЕС.

Предпазният механизъм е оспорвана разпоредба за Ирландия в споразумението за Брекзит, договорено между Лондон и Брюксел, която бе отхвърлена от британския парламент. Тя предвижда, че при липса на по-добро решение в края на преходния период и за да се избегне връщането на граница между британската провинция Северна Ирландия и република Ирландия, цялото Обединено кралство остава в "единна митническа територия" с ЕС.

Борис Джонсън нееднократно е заявявал, че предпазният механизъм за ирландската граница трябва да отпадне изцяло. Днес в Париж той каза, че тази разпоредба вреди на "суверенитета на британската държава" и пречи на воденето на търговска политика, независима от правилата на ЕС.

"Техническите решения са на разположение", увери британският премиер пред френския президент и добави, че Обединеното кралство не желае "на никаква цена да поставя гранични контроли по границата".

"Искам споразумение", отсече Джонсън. "Мисля, че можем да постигнем споразумение "в рамките на 30 дни, и то добро споразумение", каза той и добави, че е "насърчен" от вчерашната си среща с канцлера Ангела Меркел.

Днес обаче тя внесе ново уточнение, като обяви, че не е определяла на Великобритания 30-дневен срок да намери решение по въпроса за така наречения предпазен механизъм за ирландската граница. По думите й тя е искала да подчертае колко малко време остава до планираната дата за Брекзит 31 октомври, предаде Ройтерс.

"Казах, че това, което може да бъде постигнато за две или три години, може да бъде постигнато и за 30 дни", заяви Меркел на пресконференция в Хага. Тя добави, че няма проблем решение да бъде постигнато и до 31 октомври.

"Не става дума за 30 дни. Трийсетте дни бяха дадени като пример, чрез който да бъде подчертан фактът, че решението трябва да бъде намерено в кратки срокове, защото Великобритания заяви, че иска да напусне ЕС на 31 октомври", каза германският канцлер.

"Беше казано, че вероятно до две години ще намерим решение. Но може да намерим и в следващите 30 дни, защо не?", каза Меркел.

mediapool.bg