Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън: Съдбата ни вече е в наши ръце

Борис Джонсън: Съдбата ни вече е в наши ръце

Свят

|
Четв, 31 Дек 2020г. 09:59ч.
Борис Джонсън: Съдбата ни вече е в наши ръце

Съдбата на тази велика страна е вече твърдо в нашите ръце, заяви британският премиер Борис Джонсън след ратификацията на търговското споразумението между Обединеното кралство и Европейския съюз, предадоха световните агенции.

"В 11 часа вечерта на 31 декември ще настъпи ново начало в историята на нашата страна и нова глава в отношенията с ЕС като наш най-голям съюзник", каза Джонсън.

Неговите опоненти обаче смятат, че нещата за страната ще се влошат.

Той благодари на членовете на двете камари на парламента, че приеха документа, който ще регулира отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз, след като изтече преходният период след Брекзит днес в полунощ.

Камарата на общините прие законопроекта с 521 срещу 73 гласа, а след близо 8-часов дебат.

Същото направи и Камарата на лордовете след 9-часова дискусия. Общо 466 нейни членове гласуваха за законопроекта, уреждащ бъдещите отношения на страната с Евросъюза, а 101 законодатели бяха против.

След това документът бе одобрен и от кралица Елизабет Втора, което бе последната формалност преди влизането му в сила като закон.

Така Обединеното кралство завърши от своя страна процеса по ратификация на споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС, което бе сключено на 24 декември и ще определя отношенията между Лондон и Брюксел от 1 януари 2021 г.

В новогодишната нощ ще приключи преходният период и Брекзит, за който британците гласуваха на референдум през 2016 г., ще стана факт - страната ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Лондон обаче ще продължи да следва търговските правила на Брюксел.

mediapool.bg