Кламер БГ - Новини: Болшой театър сменя репертоара заради отстранени критици на войната в Украйна

Болшой театър сменя репертоара заради отстранени критици на войната в Украйна

Война в Украйна

|
Четв, 14 Септ 2023г. 15:46ч.
Болшой театър сменя репертоара заради отстранени критици на войната в Украйна

Болшой театър

Генералният директор на Болшой театър призна, че имената на някои актьори и създатели на постановки са премахнати от афиша заради изказванията им срещу войната с Украйна.

"Две са причините за смяната на репертоара. Първият е чисто юридически. Лицензите на някои представления просто са изтекли и днес не е възможно да бъдат подновени. Втората причина е съвсем различна. Когато някои създатели на спектакли говореха "много определено" за спецоперацията (Специална военна операция, както официално Русия нарича войната си в Украйна -бел.ред. ). В този случай техните имена изчезнаха от афишите", казва Владимир Урин в интервю за "Российская газета".

Той отбелязва, че на Болшой театър се отделя повишено внимание и затова институцията, съвместно с Министерството на културата, взема решение да снемане на постановки, които са предизвикали "много сериозна негативна реакция".

По-рано Болшой театър свали от репертоара си пиесата "Нуреев", режисирана от Кирил Серебренников, пише телеграм каналът "Радиоточка НСН". Освен това миналата година режисьорът Александър Молочников беше отстранен от участие в постановката на оперите "Франческа да Римини" и "Флорентинска трагедия". Известно е, че Серебренников и Молочников се противопоставиха на войната в Украйна.

mediapool.bg