Кламер БГ - Новини: Болниците спират да ползват пръстовите отпечатъци и ги заменят с лични карти

Болниците спират да ползват пръстовите отпечатъци и ги заменят с лични карти

България

|
Пет, 07 Апр 2017г. 15:50ч.
Болниците спират да ползват пръстовите отпечатъци и ги заменят с лични карти

Системата за пръстова идентификация в болниците ще бъде изведена от експлоатация в петък в 17.30 часа, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това става след като на 7 април беше обнародвано в Държавен вестник съдебното решение, с което системата с пръстовите отпечатъци се отменя.

На 28 март петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно пръстовата идентификация, въведена при приема и изписването в болница. Според съда наредбата, с която е въведена регистрацията с отпечатък, напрактика дописва Закона за здравното осигуряване.

Системата за пръстова идентификация беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година, като целта беше да повиши контрола над изразходването на парите от здравни вноски, но още при самото й лансиране се прие с огромна съпротива от пациенти, болници и политически партии.

За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт" 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.

Очаква се след обнародването на съдебното решение, някои болници да заведат дела срещу НЗОК, за да потърсят обезщетение за направените разходи за чекиращи устройства и за неплатените от касата суми за пациенти, които не са били чекирани.

mediapool.bg