Кламер БГ - Новини: Болници пак поискаха компенсации и преференциални цени на тока

Болници пак поискаха компенсации и преференциални цени на тока

България

|
Пон, 28 Фев 2022г. 13:23ч.
Болници пак поискаха компенсации и преференциални цени на тока

Болници пак поискаха компенсации и преференциални цени на тока

Болнични сдружения отново настояха пред държавата за пълна компенсация на увеличението на цената на енергоносителите за месеците януари и февруари и създаване на механизъм за общо договаряне на преференциални цени, на които да се предоставя електроенергията за всички болници. Около този призив се обединяват общински, областни, университетски и частни болници в писмо до министър-председателя Кирил Петков, заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министъра на енергетиката Андрей Живков и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Представителите на болничните асоциации искат и държавата да настоява пред Европейската комисия за спешно отваряне на фондовете за енергийна ефективност и облекчаване на режима за кандидатстване по тях от страна на болниците.

От болничния сектор оценяват като крачка в правилната посока решението на кабинета за компенсиране на небитови крайни клиенти, но посочват, че в случая с болничното здравеопазване е крайно недостатъчна за подсигуряване на безпроблемното му функциониране.

"Аргументите, че компенсациите могат да се разглеждат като държавна помощ, което е в разрез с нормативите на Европейския съюз, важат както за частичното компенсиране, така и за пълното. И ако досега то е било възможно без да се влиза в разрез с нормативите на ЕС, би трябвало да бъде възможно и за напред", коментират от болничните сдружения. Те допълват и, че от началото на тази година някои от най-големите търговци на енергия фактурират за авансово заплащане енергия, която все още не е консумирана. Това прави условията за осъществяване на нормална работа на болниците още по-невъзможни.

"Дългоочакваната корекция на цените на медицинските дейности цели на първо място да изправи диспропорциите в заплащането на отделните видове дейности и да преодолее диспропорциите в предлагането на медицински услуги на гражданите. Тази стъпка ще помогне донякъде да се компенсират увеличените разходи за персонал, медикаменти и консумативи, външни услуги, но не и на увеличените разходи за електроенергия с 3 до 5 пъти", дспълват болничничните сдружения.

Това е поредният призив на болничните сдружения за по-сериозна държавна помощ, за да могат да посрещнат по-високите цени за ток и газ.

Засега държавата се ангажира да ги подпомага чрез общия механизъм за компенсиране на небитови крайни клиенти, както и чрез повишаване цените на клиничните пътеки и на държавните субсидии за някои медицински дейности като спешната помощ, ТЕЛК и други.

В интервю за Меdiapool зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев съобщи миналата седмица, че министерството проучва възможността дали може да договоря по-евтин ток за лечебните заведения чрез обща процедура.

mediapool.bg