Кламер БГ - Новини: Болници искат спешна помощ от държавата за сметките им за ток и газ

Болници искат спешна помощ от държавата за сметките им за ток и газ

България

|
Пон, 31 Ян 2022г. 14:26ч.
Болници искат спешна помощ от държавата за сметките им за ток и газ

Болници искат спешна помощ от държавата за сметките им за ток и газ

Болнични сдружения настояват за спешна помощ от държавата заради високите разходи за ток и газ и отделно от това – поетапно увеличение на цените на клиничните пътеки.

В писмо до властите държавни, общински и частни болници обръщат внимание, че сега са поставени под общ знаменател с бизнеса като небитови потребители, без да e взетa под внимание тяхната роля в пандемията, социално значимата им функция, както и факта, че нямат механизми за увеличение на приходите, както това се случва в останалата част от икономиката.

Отделна компенсация за болниците

"Настояваме да бъдат преразгледани възможностите за отделна компенсация за болничните заведения, за да не се допуска влошаване на финансовата им състояние, особено по време на пандемия", се казва в писмото, подписано от всички болнични сдружения: Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници в България и Сдружение на общинските болници в България.

Проблемът с финансирането на болниците на фона на скока в цените на тока и газа беше поставен преди две седмици на здравния министър Асена Сербезова от депутати в парламентарната здравна комисия. Тогава Сербезова обясни, че се работи в три посоки: косвено подпомагане чрез програмата на правителството за компенсиране на небитовите крайни потребители, чрез увеличение на някои от субсидиите, които болниците получават от държавата за определени дейности като спешна помощ, ТЕЛК и др., както и чрез увеличаване цените на клиничните пътеки.

Сега, обаче, болниците поставят искане за отделна компенсация за цените на тока и газа конкретно за тях, за да не затънат финансово. В петък здравният министър Асена Сербезова изнесе данни по време на парламентарния контрол, че дълогевете на държавните и общинските болници са се удвоили за 10 години.

Ценовият натиск застрашава дейността

Болничнити сдружения посочват, че освен високите цени за отопление, са поскъпнали също лекарства, консумативи и други медицински изделия и международната конюнктура не подсказва възможност за стабилизация в темпа на ръст на инфлацията.

Според болниците ценовият натиск създава опасност лечебните заведения да не могат да покрият своите разходи за заплати, отопление, осветление, консумативи, лекарства и медицински изделия.

"От данни на Министерство на здравеопазване става ясно, че с над 500 лева се е увеличил средният разход за един пациент през 2021 в сравнение с 2020 г., като тази сума варира значително в различните лечебни заведения. Рязката тенденция за ръст на разходите и ускоряване на инфлацията започна през есента на миналата година, а очакванията са цените на комуналните услуги и консумативите да продължават да вървят нагоре. В резултат общите разходи на изпълнителите на болнична помощ скочат рязко и за съжаление това е процес, а не еднократен ефект", посочват болничните сдружения.

Освен това те настояват и за поетапно увеличение на цените на клиничните пътеки, някои от които са хронично недофинансирани.

Цените на пътеките да се увеличат от 20% до 100%

"Оценки на различни експерти сочат, че някои от клиничните пътеки се нуждаят от ръст с между 100 и 200%. Становището на болничните асоциации, съгласувано с Български лекарски съюз по този въпрос, е за остра необходимост от увеличение на цените на повечето клинични пътеки и процедури с осреднена стойност от минимум 20% през 2022 г. като увеличението започне приоритетно от най-недофинансираните по методика, предварително съгласувана с БЛС, и поетапно достигане до поне 100% в следващите 3 до 4 години", заявяват те.

Болниците припомнят, че имено от цената на клиничните пътеки се финансират и възнагражденията на медиците, за които има консенсус, че трябва да достигнат едно достойно ниво, за да бъдат задържани медицинските кадри у нас и да се мотивират младите хора да избират нелеките професии в сектора – лекари, сестри, акушерки и т.н.

"Повишаването на цените на клиничните пътеки би било и стратегическо решение и подготовка за това, което ни очаква след Covid-19, а именно вълна от пациенти със забавено лечение, недиагностицирани и нелекувани навреме поради ограничаване на плановия прием или избягване посещението на лечебни заведение поради притеснения, свързани с пандемията", посочват болничните сдружения.

mediapool.bg