Кламер БГ - Новини: Болните от морбили са вече близо 500

Болните от морбили са вече близо 500

България

|
Ср, 24 Апр 2019г. 15:14ч.
Болните от морбили са вече близо 500

Случаите на морбили се увеличават и в момента са вече 497, като разпространението на заболяването се разраства в София. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод Европейската имунизационна седмица (24-30 април).

Без първия задължителен прием на ваксината срещу морбили са 7% от децата, подлежащи на имунизация, а 13% са без втори прием. Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола се поставя веднъж на 13-месечна възраст и втори път на 12-годишна възраст.

“Ние отдавна знаем, че имаме две групи, които са своеобразни джобове, едната е ромското население, другата антиваксиналните настроени родители. При ромското население, което и в момента формира 76% от случаите, най-често се сблъскваме със затруднения по намирането им“, обясни Кунчев.

Той обаче открои като притеснителен и факта, че неимунизирани деца се водят имунизирани на документи, затова в момента се прави изследване, което да даде реалната картина.

“Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца“, каза той.

В момента обаче няма възможност възрастните да си купят и поставят ваксина срещу морбили, ако имат пропуск в имунизациите. За да бъде възможно това Министерството на здравеопазването е в преговори да внесе 200 броя ваксини срещу морбили на свободния пазар у нас, тъй като ваксината се прилага безплатно само при личните лекари на децата и на медицински служители.

Кунчев съобщи още, че разпространението на заболяването се разраства в София-град и в София-област.

“Затихва постепенно в Благоевград, разраства се съответно в София-област и София. Няма все още отчетливи огнища в други региони, въпреки че имаме и случаи в Перник, Кюстендил, Бургас, Пловдив, Велико Търново“, съобщи Кунчев.

Той каза още, че във Велико Търново вирусът е внесен от Румъния, а в Бургас - от Украйна.

Кунчев съобщи още, че от седмица Фейсбук филтрира постове на всички езици, в които се прокарват неверни и лъжливи информации за ваксините и резултатите от тях, включително и на български.

От Световната здравна организация посъветваха да се търси достоверна информация относно приложението на ваксините и припомниха, че благодарение на тях много страшни болести са заличени.

mediapool.bg