Кламер БГ - Новини: Болен ли е Навални? Сподвижниците му се тревожат, властта успокоява

Болен ли е Навални? Сподвижниците му се тревожат, властта успокоява

Свят

|
Четв, 25 Март 2021г. 13:21ч.
Болен ли е Навални? Сподвижниците му се тревожат, властта успокоява

Сподвижниците на намиращия се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални заявиха, че се тревожат от влошаването на здравословното му състояние, предаде Ройтерс.

Четирийсет и четири годишният Навални бе вкаран в затвора миналия месец за две години и половина по обвинения, които той определя като изфабрикувани. Той бе арестуван през януари след завръщането си в Русия от Германия, където се възстановяваше от предполагаемо отравяне с нервнопаралитично вещество.

Миналата седмица Навални започнал да усеща силни болки в гърба и единият му крак се е обездвижил, като не е могъл да стои на него, според близкия му сподвижник Леонид Волков, който каза, че на опозиционера са му били дадени само две хапчета "Ибупрофен".

Навални излежава присъдата си в наказателна колония във Владимирска област на около 100 км източно от Москва.

Здравословното състояние на Навални е "задоволително". Това заяви днес Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), цитирана от Франс прес.

"По искане на затворниците на 24 март бяха проведени медицински прегледи" и здравословното състояние на Навални бе "преценено като стабилно и задоволително", съобщи ФСИН.

Съратникът му Леонид Волков обаче не вярва на властите, посочва АФП.

"Превеждам от ченгеджийски на руски: както и предполагахме, Навални е в болница, затова вчера адвокатите не бяха пуснати" при него, написа Волков в Туитър. "С него става нещо много лошо", добави той.

Според Волков затворническата администрация вероятно се опитва да скрие факта, че Навални е преместен в лазарета.

Откакто е в колонията - от началото на март, критикът на Кремъл е качил в Инстаграм два поста, издържани в шеговит и оптимистичен тон.

В първия той твърди, че администрацията на колонията е "успяла да го изненада": "Не вярвах, че може да се построи концлагер на 100 км от Москва".

Във втория опозиционерът сравнява всекидневието си с това на имперските щурмоваци от "Междузвездни войни" заради строгата дисциплина в изправителното заведение - физкултурните упражнения на двора и маршируването на място.

mediapool.bg