Кламер БГ - Новини: АЕЖ: Вместо да критикува журналисти, Рашков да разследва нападенията срещу тях

АЕЖ: Вместо да критикува журналисти, Рашков да разследва нападенията срещу тях

България

|
Ср, 19 Май 2021г. 10:06ч.
АЕЖ: Вместо да критикува журналисти, Рашков да разследва нападенията срещу тях

Снимка: БГНЕС

Изказването на вътрешния министър Бойко Рашков, че би отстранил водещите на сутрешния блок на бТВ е недопустимо. Това е записано в позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ).

"В никакъв случай не е работа на министри или други политици да изразяват мнение кой журналист трябва да води едно или друго предаване. Това напомня на случаи като този с бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и бившия вицепремиер Валери Симеонов, които правиха подобни недопустими коментари в Нова телевизия", пишат те.

Във вторник Рашков обяви, че би оттранил водещите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев, ако е собственик на медията. Рашков бе ядосан от участието си в телевизията ден по-рано, по време на което водещите го разпитваха за уволненията в МВР.

"Видях какво не трябва да бъде журналистиката, извинявам се за израза. И вероятно начинът, по който Гавазова и партньор водеха предаването, е доходна дейност, защото аз чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха какво точно да ме питат...Аз не се изненадвам защо България е 112-то място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, моментално ще ги отстраня от водещата роля в предаването", заяви той при участието си в БНР сутринта.

В последващата си изява в предаването "Алтернативата" той обясни, че съжалява.

"Съжалявам, просто съжалявам", каза Рашков.

Междувременно бТВ излезе с позиция, в която заяви, че е обезпокоително длъжностни лица от всяко правителство да атакуват журналисти.

Въпреки извинението Рашков продължава да твърди, че водещите не са се държали професионално.

"Защото ми се стори, че това не е журналистика, това е нещо друго. От може би 30 години контактувам с ваши колеги журналисти, с които съм в много добри отношения и винаги съм се отнасял с уважение към тази професия. Но подобно отношение, на каквото се натъкнах, никога досега не съм забелязвал, това беше повече от обидно", заяви той на въпрос защо е произнесъл тези думи.

Министър не може да си позволява такива коментари за която и да е медия въпреки усещането, че в липсва баланс и се прилага двоен стандарт в някои от националните медии, посочват от АЕЖ. Те призовават Рашков да се заеме с разследване на случаите на насилие срещу журналисти. От асоциацията посочват някои примери: заплахите срещу Николай Стайков от "Антикорупционен фонд" след разследването "Осемте джуджета", нападението срещу колата на журналистката от Дупница Диана Панайотова, арестът и побоят срещу журналиста Димитър Кенаров по време на миналогодишните протести, поръчителите на побоя срещу Слави Ангелов, посегателствата срещу две коли на Генка Шикерова, както и системното привикване от МВР на журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов.

mediapool.bg