Кламер БГ - Новини: СААБ обвини Бойко Ноев в заблуждаващи твърдения за "Грипен"

СААБ обвини Бойко Ноев в заблуждаващи твърдения за "Грипен"

България

|
Ср, 28 Юни 2017г. 20:16ч.
СААБ обвини Бойко Ноев в заблуждаващи твърдения за "Грипен"

Шведската компания СААБ се включи в дискусията около избора на нови бойни самолети за българската армия и сформираната по този повод в парламента временна комисия кат о защити своите изтребители "Грипен" и в сряда обвини бившия министър на отбраната Бойко Ноев в направени "редица заблуждаващи и фактически неверни твърдения за изтребителя "Грипен".

По-рано през деня Ноев заяви, че президентът Румен Радев е в "тежък конфликт на интереси" при избора на нов тип изтребители за армията и изрази резерви за избора на "Грипен", посочвайки, че шведската корпорация планира да спре производството на този самолет и да премине към програма за по-модерни машини.

По този повод от СААБ разпространиха позиция на Даниел Боестад, вицепрезидент на компанията и ръководител за "Грипен" в Централна и Източна Европа, в която се посочва, че "не е вярно, че производството на Gripen C/D ще спре". СААБ има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите както за този вид изтребител, така и за

Gripen E, допълва той.

По думите му компанията в момента произвежда нови изтребители Gripen E за военновъздушните сили на Швеция и Бразилия и ще произведе нови изтребители Gripen C/D за многото държави в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка, които активно разглеждали "Грипен" като възможност за въоръжаване.

Корпорацията е на мнение, че дейността на комисията в България, която е класирала нейната оферта първа, е била независима.

СААБ готова да достави първия изтребител до 18 месеца след договора

"Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. СААБ ще произведе нови изтребители Gripen C/D за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора", посочва Боестад.

Реакцията на шведите дойде, след като бившият военен министър и посланик в НАТО Бойко Ноев припомни пред

журналисти признанието на служебния премиер Огнян Герджиков, че преди да бъде взето решението на кабинета му, с което бе одобрено класирането на подадените оферти, е потърсил съвета на Румен Радев. В същото време в качеството си на командир на Военновъздушните сили Радев сам е създал формулите, по които са били оценени предложенията.

"Радев е в ярък конфликт на интереси. Създавал формулите, правил предложението, и назначил правителството, което взима решението", каза Ноев пред бТВ.

В едно от последните си заседания кабинетът на Огнян Герджиков на тъмно одобри класирането на офертите, според което най-изгодно е предложението за купуването на шведски изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за втора ръка изтребители Ф-16 е декласирана, защото не отговаряла на финансовите изисквания.

В сряда военният министър Красимир Каракачанов коментира от своя страна, че ще се анализира дали офертите са били правилно оценени от работната група.

По думите му офертата за Ф-16 е била декласирана, защото не отговаряла на схемата за разсрочено плащане, тъй като се очаквало основната част от сумата да бъде платена през първите две години, и на изискванията за "продължителността на валидността на офертата".

Рязка промяна в позицията на Радев

Според Бойко Ноев има много съмнителни неща около проекта.

Военновъздушните сили, например, до 2014 година са смятали, че може да се закупи преоборудван самолет. Изведнъж в началото на 2014 година ВВС, и в частност тогавашният им командир Румен Радев, преобръщат мнението си.

През ноември 2014 година Радев казва, че трябва да се купи новопроизведен самолет. В същото време той е съставял критериите и формулите за избора на нов тип изтребител.

"Именно затова е много важно да се създаде временна анкетна комисия към парламента и най-заинтересован от това е президентът", смята Ноев.

Според него обаче, правилното поведение е било да поискаме от всички предложения за втора ръка или за чисто нови самолети и тогава те да бъдат сравнявани. В българския случай обаче единствените нови самолети са шведските "Грипен".

"Преди една година отбелязах, че начинът, по който е замислена модернизацията на армията, е порочен и неизбежно ще доведе до скандали и проблеми. Така и става. Това го казах след заседанието на комисията по отбрана, което беше публично, на тримата командири на видовете въоръжени сили - на ген. Радев, на ген. Петев и на адмирал Боцев. Казах им в очите - ако така продължавате, всичко ще рухне и армията отново ще се компрометира, ще се компрометира военната експертиза и хората няма да ви вярват, ще загубите и парите. Натам вървят нещата в момента“, коментира Бойко Ноев.

Резерви около "Грипен"-ите

По повод коментара на президента Радев, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е обвинил Швеция в корупция Бойко Ноев каза, че Радев е "на път да направи поредните политически гафове".

"Никой не е казал, че Швеция е корумпирана, но когато Швеция е давала на лизинг такива самолети, това е било свързано с корупционни скандали – в Чехия и Унгария, в Южна Африка”, допълни Ноев.

"Аз не лобирам за никой самолет, но от Ф-16 са произведени повече от 4000 изтребителя, а от "Грипен" са произведени 250“, каза Ноев и добави, че българските формули довеждат до някакъв уникален избор.

Радев защити шведския избор

В отговор президентът Радев по-късно в сряда коментира, че "изтребителите не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират - те се произвеждат по поръчка".

"Направете разлика - новопроизведен самолет - за това става въпрос. Другото е самолет, произведен преди повече от 30 години", каза държавният глава в Румъния, където е на официално посещение, цитиран от бТВ.

mediapool.bg