Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов се отказва от имунитета си по делото "Барселонагейт"

Бойко Борисов се отказва от имунитета си по делото "Барселонагейт"

България

|
Ср, 05 Юли 2023г. 12:00ч.
Бойко Борисов се отказва от имунитета си по делото "Барселонагейт"

Снимка ЕПА/БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в сряда сутринта, че ще се откаже от депутатския си имунитет, за да може да продължи разследването по "Барселонагейт". Той е взел решението си след разговор с парламентарната група на ГЕРБ.

“Все пак аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидното направено от тогавашния главен прокурор срещу мен. Но аз вярвам и на българския съд, и на българската прокуратурата. Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване“, каза Борисов.

Въпреки това лидерът на ГЕРБ каза, че няма да си даде имунитета, за да бъде разследван от съученика на Иван Гешев за “Барселонагейт“. С това Борисов призова за смяна на наблюдаващия прокурор по делото.

“Моя имунитет го дава българският народ, слагайки ме на първо място на избори и в социологически агенции, и като политическа личност“, каза Борисов.

Той разказа за разпитите си в прокуратурата по делото.

"Въпреки че ме накараха да кажа, че няма да коментирам развеждането ни като мечки по прокуратурите, но в единия случай ме питаха дали съм чел в. "Марица" и сп. "Лайфстайл" и какво съм имал предвид като съм казал, че след 5 години ще се оженя, а аз се шегувах с медиите. Но по-страшно беше във ВКС (явно има предвид Върховната касационна прокуратура), където дойдоха трима прокурори да ми зададат въпрос защо съм поискал оставката на Гешев. И в този разговор зададох елементарен въпрос: "Вие президента Радев викахте ли го?", защото той първи поиска оставката, Христо Иванов викахте ли го - не, Кирил Петков - не, Асен Василев - не, Атанас Атанасов - не, Корнелия Нинова - не, Слави Трифонов - не, а защо ме викате мен?”, каза Борисов.

За посещението на “Зеленски“

По повод появилите се вчера съобщения за евентуално посещение на украинския президент Володимир Зеленски в България, Борисов заяви, че това би било добър знак за демократичната общност в България, препотвърждаване на евроатлантическите цели и признание за всичко, което правим последните месеци. "Ако има такава визита, ще се видим с него", каза той.

"Има две теми, които много ме притесняват. Каховка може да няма поражения, но проблемите с АЕЦ „Запорожие“, които излязоха от разговора между Зеленски и Макрон – това е най-голямата ядрена мощност и ядрена бомба в Европа. Световната общност трябва да гарантира, че тази най-голяма ядрена централа няма да се превърне в ядрена бомба", допълни лидерът на ГЕРБ.

За лидерските срещи

За предстоящата в сряда лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС Борисов обясни, че по принцип лидерските срещи на са фиксирани.

"През вчерашния ден имаше няколко важни решения, които трябваше да се вземат, и с Кирил Петков бяхме в непрекъсната комуникация", обясни той и уточни, че важните решения, по които са говорили с Петков са свързани с комисиите по енергетика, по отбрана, с декларацията в подкрепа членството на Украйна в НАТО, декларацията до ВСС с призив да бъде спряна процедурата по избор на нов главен прокурор до избор на нов състав.

"Днес ще се видим, това са работни срещи, ако има нещо да се уточнява", посочи още Бойко Борисов.

mediapool.bg