Кламер БГ - Новини: Божков остана на крачка от парламента

Божков остана на крачка от парламента

България

|
Пон, 05 Апр 2021г. 15:08ч.
Божков остана на крачка от парламента

Партията на Васил Божков (Бъгарско лято), която участва на изборите с регистрацията на "Българско национално обединение" (БНО), доближи резултата на ВМРО и спечели 3.08% (малко над 73 000 гласа), оставайки на крачка от влизане в парламента.

Партията на бизнесмена, срещу когото са повдигнати 19 обвинения, се представи много добре и в чужбина.

Тя получи 5.25% от гласовете на българите, които живеят зад граница.

Партията получава около 4% в столичните райони 23-и и 24-и МИР и около 5% в 25-и, където листите й се водят от Божков. Силно е и представянето в Пазарджик - над 4%, особено в родното място на Божков - Велинград.

Прави впечатление, че партията му се представя равномерно в повечето области на страната, където получава 2-3%: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Пловдив, Стара Загора и др.

Според социолози, изследвали профила на гласувалите за Божков у нас, към 60% от електората му са млади хора на възраст между 18 и 29 години. "Това често са млади момчета, негласували на предишните избори. Става дума за силно емоционален, назидателен вот срещу Бойко Борисов, мотивиран с вярвания от типа: "Само Божков може да натрие носа на Борисов", посочи социолог пред Mediapool.

Въпреки по-високите от очакваните резултати обаче партията не успява да прескочи бариерата за влизане в парламента.

След края на изборния ден Божков обяви, че не признава вота, тъй като гласове за него са били откраднати.

mediapool.bg