Кламер БГ - Новини: Бобов дол протестира срещу камиони с боклуци и горенето им в ТЕЦ-а

Бобов дол протестира срещу камиони с боклуци и горенето им в ТЕЦ-а

България

|
Пет, 27 Дек 2019г. 12:10ч.
Бобов дол протестира срещу камиони с боклуци и горенето им в ТЕЦ-а

Жители на Бобов дол начело с кметицата Елза Величкова и околните села протестираха срещу тежките камиони, които превозват руда и боклуци, за да бъдат изгорени в местния ТЕЦ.

Последиците за населението са разрушена инфраструктура – пътища с дупки, напукани къщи, повредени водопроводи и мръсен въздух.

До момента нито една институция не е предприела никакви мерки, въпреки сигналите на хората. Нещо повече областният управител на Кюстендил е разрешил камионите да продължат да преминават през града, въпреки издадената заповед за забрана от кмета на Бобов дол. Съдът също е подкрепил решението на областния управител.

В 8 часа в петък над 100 жители на миньорския град застанаха на пътя за "Мини Бобов дол" ЕАД, зад което стои бизнесмена Христо Ковачки.

Те показаха снимки на напукани къщи и паднала мазилка, вследствие на вибрациите от преминаването на тежките камиони.

Камионите от рудника преминават през града, а след това и през селата Мламолово, Мало и Голямо село, за да стигнат до ТЕЦ "Бобов дол".

Преди две години жители на Бобов дол също блокираха пътя на камионите.

"Тогава не бяхме единни и подготвени, но от днес започваме докато не победим", каза Орлин Делибалтов, един от организаторите на протеста, цитиран от БГНЕС.

Той обясни още, че в ТЕЦ-а се горят боклуци, а канцерогенните пластмаси се заравят в района на открития рудник над града.

"Изнасяме злато, а внасяме боклуци, превърнахме се в сметището на Европа", каза Делибалтов.

"Камионите тип "гондола" са с обем на жп вагон. Издадох заповед за спирането им, но тя бе отменена от областния управител на Кюстендил Виктор Янев, а след това и от съда", каза кметът Елза Величкова.

Тя обясни, че има и алтернативни начини за превозване на въглищата, като се използва железопътният транспорт.

"Протестираме срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ-а и срещу тежките камиони, които рушат пътища, къщите и поминъка на хората", посочи Сашо Александров, кмет на Мало село.

Протестиращите се заканиха, че ако не бъдат чути ще предприемат ефективни мерки, като спиране на движението по магистрала "Струма", която минава наблизо.

През лятото недалеч от Бобов дол сериозно беше увреден мост над магистрала "Струма" след пожар от струпани тонове отпадъци под него, предназначени за изгаряне в ТЕЦ "Бобов дол". Това каза след огнената стихия управителят на фирмата "Феникс Дупница" Кольо Илиев. И днес от магистралата тоновете боклуци се виждат край пътя.

mediapool.bg