Кламер БГ - Новини: Блумбърг отнесе яростни атаки на дебатите в Лас Вегас

Блумбърг отнесе яростни атаки на дебатите в Лас Вегас

Свят

|
Четв, 20 Фев 2020г. 12:46ч.
Блумбърг отнесе яростни атаки на дебатите в Лас Вегас

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг беше подложен на яростни атаки на телевизионните дебати в Лас Вегас между кандидатите за номинацията на Демократическата партия за предстоящите през ноември президентски избори в САЩ.

Още в първите минути на дебатите съперниците на милиардера го атакуваха десетина пъти, сравнявайки го с републиканеца Доналд Тръмп и упреквайки го, че се стреми с пари да проправи пътя си към Белия дом.

Блумбърг снощи се изправи за първи път срещу своите съперници - бившия вицепрезидент Джо Байдън, сенаторите Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Ейми Клоубъшар и бившия кмет на град Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж.

"Ние водим предизборна надпревара срещу милиардера, който нарича жените тлъсти лелки и лесбийки с конски лица", заяви Елизабет Уорън, цитирана от Асошиейтед прес. "Не говоря за Тръмп, а за кмета Блумбърг. Демократите няма да спечелят, ако имаме кандидат, който е укривал данъчните си декларации, оскърбявал е жените и е подкрепял расистки методи като задържане и обиск /без съдебно постановление/", добави сенаторката от Масачузетс.

Сандърс също упрекна Блумбърг, че по времето, когато е бил кмет на Ню Йорк, полицията е предприела възмутителни действия срещу афроамериканци и латиноси.

Ейми Клоубъшар разкритикува желанието на Блумбърг да убеди останалите претенденти да излязат от надпреварата, за да отстрани от пътя главният съперник сред демократите - Бърни Сандърс. "Смятам, че ни е нужен някой друг, а не втори Доналд Тръмп", заяви сенаторката от Минесота, цитирана от Ройтерс.

В отговор на обвиненията на Елизабет Уорън за данъчните декларации Блумбърг обеща, че до няколко седмици ще ги оповести публично. Той заяви също, че е "филантроп, който не е наследил парите си, а ги е заработил". "Аз харча тази пари, за да се отървем от Доналд Тръмп, най-лошия президент, който сме имали. И ако успея да го постигна, това ще бъде най-големият принос за Америка и за моите деца", заяви милиардерът.

Позициите на Сандърс се засилват, а опонентите му са засенчени от Блумбърг

Блумбърг неведнъж изпита явни затруднения да се противопостави на критиките, които могат да застрашат позициите му в Демократическата партия, за която жените и афроамериканците са две от най-важните категории избиратели, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Двама от претендентите, които в досегашните дебати се въздържаха от директен конфликт - сенатор Елизабет Уорън и бившият вицепрезидент Джо Байдън, заедно атакуваха Блумбърг, като на няколко пъти успяха да го доведат до раздразнение и до затруднения да даде отговор, добавя изданието.

Според него неспирните нападки отразяват важността на настоящия етап от надпреварата, в който позициите на Бърни Сандърс се засилват, а опонентите му са засенчени от Блумбърг и безпрецедентните финансови средства, които той харчи за кампанията си.

Ожесточеният двучасов дебат в Лас Вегас, щата Невада, демонстрира дълбоките политически и личностни различия между шестимата претенденти за номинацията на демократите, пише в. "Вашингтон пост".

Както и в миналите дебати, явно си пролича сблъсъкът между прагматизма и желанието за промяна. Кандидати като Ейми Клоубъшар и Джо Байдън подчертаха необходимостта от отмяна на политиките на правителството на президента Доналд Тръмп, без обаче да се правят обещания, които те определят като прекалено амбициозни. Елизабет Уорън и Бърни Сандърс изтъкнаха, че подобен подход ще доведе демократите само и единствено до поражение, добавя вестникът.

Предстои натоварен ден с предизборни митинги

Претендентите за номинацията на Демократическа партия започват днес бясна надпревара за привличане на гласове след вчерашния ожесточен дебат в Лас Вегас, съобщи Ройтерс.

Два дни преди партийните събрания в Невада и с наближаващия супервторник на 3 март, когато ще гласуват 14 щата, включително Калифорния, Юта и Колорадо, кандидатите ще се разпръснат в тези четири щата за митинги и други предизборни прояви.

Бившият кмет на град Саут Бенд в щата Индиана Пийт Бутиджидж ще организира митинг и кампания за набиране на средства в Лос Анджелис, а Майк Блумбърг има в програмата си предвидено събитие в Юта.

Сенаторката Елизабет Уорън и бившият вицепрезидент Джо Байдън ще участват довечера в предизборна проява в Лас Вегас, която ще бъде излъчена на живо по Си Ен Ен.

Сенаторката от Минесота Ейми Клоубъшар ще агитира в Колорадо.

Как Тръмп коментира демократите

Американският президент Доналд Тръмп отправи вчера нападки към претендентите за президентската номинация на демократите, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп направи това по време на предизборна проява във Финикс, щата Аризона. Минути преди Тръмп да приветства симпатизантите си във Финикс, Майк Блумбърг направи дебюта си в предизборните дебати на демократите, отбелязва агенцията и цитира отправените от Тръмп нападки.

"Чувам, че тази вечер ще го сразят - нали знаете, ще участва в дебат", каза Тръмп по адрес на Блумбърг, когото нарича "Мини Майк" заради ниския му ръст. "Досега той е похарчил 500 милиона долара и мисля, че има 15 точки. Лудият Бърни има 30", заяви Тръмп.

Президентът на САЩ се присмя на сенатор Елизабет Уорън, наричайки я "Покахонтас" заради нейните твърдения в миналото, че произхожда от американското коренно население. Според Тръмп кампанията на Уорън е в застой. "За щастие, тя и без това се самоунищожи", изтъкна президентът.

"Не ни интересува кой ще бъде. Ще победим", заяви Тръмп.

mediapool.bg