Кламер БГ - Блог: Козунак за начинаещи
Козунак за начинаещи
лично не харесвам,дози козунак намазаните,жива мая,начин съкращам времето,тата минута,тестото,20 минути,минути,козунак
Кламер БГ

Козунак за начинаещи

Козунак за начинаещи
Можете лесно да създадете своя блог след като направите своята безплатна регистрация

Както всяка година на Велики Четвъртък, реших да боядисам яйцата и да спретна козунак с машината за хляб по-отраничко. Единствената разлика, беше изпитване на нова рецепта за козунак, с която надцених капацитета на машинката, слава Богу, този път, преди да похабя напазарените продукти.

Продукти:

1кг бяло брашно

300мл прясно мляко

5 яйца

1 ч.ч захар

½ к.ч олио/разтопено краве масло

20гр жива мая

100гр деликатесни стафиди

100гр сурови руси бадеми

100гр сушени черни боровинки

100гр локум

есенции:1 ванилия, 2 ампули есенция ром ,настъргана кора лимон

Време за приготвяне: 3 часа. - 3ч. 30 минути, порции : 1 голям козунак или 2 малки wink

Подготовка на продуктите

Брашното

Първата ми задача беше да преситя брашното 3 пъти, като по този начин то си поема въздух и става пухкаво. За скептиците, които не вярват в ситенето на брашно преди месене, мога да заявя, че разлика има и се усеща при месене и втасване. Брашното оформих на кладенче или казано с прости думи: с дупка в средата на купчинката.

Време: 2 минути, ако се сетите бързо къде прибрахте ситото последния път laugh

Плънката

Стафидите и боровинките накиснах във вода, за да станат по-меки, съответно и по-лесни за вграждане после в тестото. Занимах се и с локума по следния начин, като го сложих във фризера, за да стегне, след което го накълцах наситно, доколкото мога и така си гарантирах равномерното му разпределяне в тестяната смес.

Време: 5 минути, като престоя на локума във фризера не смятам като оперативно време, кълцането аз лично направих по време на първото втасване

Бадемите

Научих и нещо ново от възрастната дама, която ми продаде суровите бадеми вчера,след като не намерих филирани. Тя бе така добра, да ми сподели как да си ги приготвя в домашни условия. За целта бадемите трябва да се обелят, а това става след като суровите ядки се попарят за 10-15 минути. Люспите се отделят лесно, а и самият бадем се цепи на 2 (ако имате деца на подходяща възраст, за да ви помагат, можете да ги ангажирате с тази дейност). Обелените бадеми се наситняват в блендер или както беше в моя случай - с нож за кълцане.

Време: 25минути, аз се занимавах с тази дейност по време на втасването.

Яйцата

Имам навик да мия яйцата преди да ги чупя и да ги проверявам едно по едно в чашка, за да избегна риска да ги изхвърля всичките накрая wink Едно от тях трябва да се раздели на белтък, който се прибавя към останалите, и жълтък, който се отделя за накрая. Яйцата разбих с миксер, за да си спестя сили за месенето. Докато ги разбивах, прибавих настърганата лимонена кора, ванилията и едната ампула ром, като внимавах сместа да не стане на пяна.

Време: 5минути с миксер

Млякото

Със сигурност повечето от вас, също като мен, не спазват повелите на едновремешните домакини, че млякото трябва да се топли на стайна температура, а захарта от само себе си да се разтвори в него. Не мисля, че модерният човек може да си позволи лукса, да губи време за тази процедура, а все пак е добре млякото да се подслади със захарта, за да стане по-хубава тестяната смес. Затова пуснах котлона на най-слабата степен, сложих млякото в подходящ съд и постепенно изсипвах захарта (без 1 супена лъжица от нея), бъркайки докато кристалчетата се стопят, а накрая добавих и другата ампула с есенция ром

Време: 10минути

Маята

Тук всеки си има свое мнение и начин за реализиране на процеса, някои дори използват мая на прах, която аз лично не харесвам и не бих препоръчала. Наскоро в нашумяло родно кулинарно издание, незнаен гуру, противно на всякаква логика, успя в рамките на 2 минути телевизионно време да активира кубче жива мая само с брашно и студена вода. Поради подобни митове и легенди, моля запознатите с този процес да ми простят отварянето на тази скоба прескочат следващите редове, защото ми се иска да дам и моите 5 стотинки ноу-хау на хората, които не са приготвяли нищо с жива мая.

Като за начало, съветът ми е да не изпълнявате дословно рецепти, в които пише, че маята се активира с “1/3 от брашното и половината хладко мляко”, защото рискувате да не прецените точно момента на втасване и да си похабите продуктите. Живата мая съдържа дрожди, които се хранят с въглехидрати (напр. захарта и скорбялата в брашното), размножават се мигновено в топла среда и отделят \(CO_{2}\), като по този начин набухват тестото.

След 3 години месене на тесто за хляб с жива мая у дома, аз следвам този алгоритъм:

- в малка купичка се раздробява половин кубче мая ~20гр. Добавят се 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар (в случая онази която бях заделила по-горе), разбърква се добре и се добавя приблизително 40-50мл. от топлото мляко (или топла вода). Разбива се добре, докато не се получи гладка и гъста кашичка. Оставя се за малко, докато си удвои размера, след което се добавя в т.нар. кладенче от брашно.

Време: 2-5 минути в зависимост температурата на млякото/водата

Месене

След прибавянето на маята, към кладенчето добавих яйчената смес, млякото със захарта и една чаена лъжица масло. Най-добре е тези продукти да се месят в по-широка тава, за да се избегне риска от бърсане на пода. Тестото омесих с леко намазнени ръце в/у намазнена повърхност като от време на време добавях от маслото и по една стиска от изцедената плънка, но без локума. По принцип месенето трябва да продължи докато тестото не започне да прави мехури, т.к. това е момент, който често убягва на месещия, аз си преброих 100 месения. Процесът не е безкрайно дълъг (около 15-20 минути в зависимост от силите и пъргавостта). Съвет към читателите-дами: ако ръцете ви умалеят, можете спокойно да ангажирате съпруга, приятеля или симпатичния съсед с тази дейност :)

Време: зависи от интензивността и силата с която се меси тестото, в моя случай - 20 минути.

Втасване

След първото омесване, всяка уважаваща себе си възрастна домакиня ще ви каже, че е настъпил момента да покриете тестото с кърпа и да го оставите в добре затоплената стая, за да втасва през нощта (приблизително 8 часа), като през това време може да си полегнете, но задължително да ставате от време на време и да премесвате поне още 2-3 пъти сместа и да втасва отново.

Аз не спазвам това правило, защото мисля, че времето е пари, а понякога и нерви. Модифицирала съм процеса с помощта на фурната, като по този начин съкращам времето за втасване на една идея повече от 60 минути:

Подгрях фурната на 50-60 градуса и сложих тавата с тестото. При мен обемът се удвои на 40-тата минута, след което извадих тестото и го премесих отново, добавих локума и още масло. Втасва за още 15-20 минути и го извадих, за да го разделя на фитили и да го оплета.

Време: първо втасване: 40 минути + месене: 5-10минути + второ втасване: 20 минути

Подготовка и печене

Който има форми за козунак, сега е момента да ги извади, аз използвах тавички, които даже не бяха много много по мярка на двете дози козунак frown

Намазаните тавички тапицирах с хартия за печене, която също намазних, след което ги позиционирах на удобно място. Пуснах фурната да загрее до 180 градуса.

Сплитането, може да стане на 2, на 3, на 4, а за майсторите – на 5 фитила. Аз лично разделих тестото на 2 топки за 2 козунака, а всяка от тях на по 4, добре намазани с масло фитили. След като ги сплетох на рибена кост, мнооого внимателно ги отлепих от плота и ги поставих завити в тавичката. За естетично издържани резултати, препоръчвам по-скопосаният на вид край на плитката да се подпъхне отдолу.

Предполагам, забравихте за онзи заделен жълтък, поне аз почти забравих да го спомена. laugh

С него намазах плитките, а след това ги поръсих със захар и филираните бадеми.

Време: 5 минути.

Но ще споделя, че тук отново има уловка – ако поставите украсата на козунака на този етап, захарта ще се карамелизира, а филираните бадеми ще покафенеят заради високата температура. В случай, че не търсите този ефект, можете да намажете и поръсите козунака някъде към 30-45 минута на печене. Аз извадих моите козунаци на 60-тата минута, за да ги проверя дали са изпечени с дървен шиш и бях приятно изненадана да видя, че шиша беше сух и нямаше полепнало тесто, а това е знак, че козунаците са добре изпечени и готови.

Време за печене: 60 минути.

Надявам се, рецептата и процедурните хитрини по нея, да бъдат полезни, за тези от вас, които искат да месят козунаци, но не знаят как. Ако досега не сте правили козунак и се притеснявате, че ще сбъркате някъде, ще ви споделя моето мото за успех “смело и безотговорно”, а и в крайна сметка за всичко си има първи път, така че успех! усмивка

Пожелавам на всички весело посрещане на най-светлия християнски празник – Великден angel

Пет, 29 Апр 2016г. 14:53ч.