Кламер БГ - Новини: Блинкън призова саудитския престолонаследник да повлияе на "Хамас"

Блинкън призова саудитския престолонаследник да повлияе на "Хамас"

Свят

|
Нед, 15 Окт 2023г. 15:01ч.
Блинкън призова саудитския престолонаследник да повлияе на "Хамас"

Антъни Блинкен, Снимка: Архив

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова за натиск върху "Хамас" по време на среща с фактическия лидер на Саудитска Арабия, която започна процес на нормализиране на отношенията с Израел, но го отложи заради конфликта между "Хамас" и Израел, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Първият американски дипломат прeговаря близо час рано сутринта в неделя с престолонаследника Мохамед бин Салман във фермата на кралското семейство в района на Рияд, каза американски служител.

"Много продуктивно", каза Блинкън, попитан за срещата, след като се върна в хотела си. Блинкън "подчерта непоколебимия фокус на Съединените щати върху спирането на терористичните атаки от "Хамас", осигуряването на освобождаването на всички заложници и предотвратяването на разпространението на конфликта", каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър. "Двамата потвърдиха общия си ангажимент за защита на цивилните и за напредване на стабилността в Близкия изток и извън него", добави Милър.

Блинкън е на обиколка в региона, след като бойци на "Хамас" проникнаха в Израел от блокираната Ивица Газа на 7 октомври и убиха 1300 души, предимно цивилни, и взеха около 150 заложници. Атаката предизвика мащабна ответна кампания, насочена към ислямистката групировка в Газа, която уби над 2300 души.

Преди насилието саудитският престолонаследник говореше за напредък в ръководената от САЩ дипломация за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел. Блинкън каза, че прекъсването на усилията за нормализиране между Саудитска Арабия и Израел може отчасти да е мотивирало атаката на "Хамас". Кралството е пазител на двете най-свещени места на исляма, превръщайки признаването в исторически преврат за Израел, който през 2020 г. нормализира отношенията с три други арабски държави, включително Обединените арабски емирства.

Блинкън ще пътува по-късно в неделя до Египет, шестата арабска страна, която ще посети, докато се стреми да окаже натиск върху Хамас и да предотврати разпространението на войната. Египет е ключов посредник между Израел и "Хамас" и американски служители казват, че Кайро работи по споразумение, за да позволи на гражданите на САЩ да напуснат ивицата Газа, но "Хамас" е попречил на движението им в събота до единствения граничен пункт Рафа.

mediapool.bg