Кламер БГ - Новини: Близо милион чилийци излязоха на протест срещу бедността (видео)

Близо милион чилийци излязоха на протест срещу бедността (видео)

Свят

|
Съб, 26 Окт 2019г. 15:27ч.
Близо милион чилийци излязоха на протест срещу бедността (видео)

Близо един милион души излязоха на протест срещу ниските доходи и неравенството в чилийската столица Сантяго. Протестиращите настояват за оставката на президента Себастиан Пинера, който въведе комендантски час.

В момента чилийският парламент не функционира, след като в предишния ден демонстранти се опитаха да го щурмуват. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия.

Милионният протест протече сравнително мирно, като имаше само един опит за подпалване на метростанция, който бе осуетен. Повечето от протестиращите са мирни граждани, които се разграничават от вандалите.

"Днес Чили преживява исторически ден. Регионът на Сантяго (административна единица - б.ред.) играе водеща роля в мирното шествие на около един милион души, които представляват мечтата за едно ново Чили", написа кметът на столицата Карла Рубилар в Туитър.

Протести се провеждат и в други градове на страната, сред които Валпарайсо, Пунта Аренас и Вина дел Мар.

Президентът Пинера отмени увеличението на цената на билетите, което беше повод за протестите. Освен това той обяви реформи, насочени към облекчаване на положението на най-бедните граждани, като увеличение на пенсиите и на минималната заплата. Това не помага засега, а протестиращите настояват армията да бъде прибрана от улиците на Сантяго.

Протестите в Чили започнаха заради поскъпването на билетите за метрото в Сантяго, но прераснаха в демонстрации с искане за по-добър живот. Те са съпроводени от пожари, грабежи и вандалски прояви. Досега смъртта си са намерили 18 души, като част от хората са убити от силите за сигурност. Ранените са стотици, а арестувани са хиляди.

Чили е държава с по-висок стандарт на живот от България. Минималната заплата в страната е около 430 долара, а чистата средна заплата в столицата Чили е 800 долара. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Чили е близо 16 000 долара, този в България наближава 10 000 долара. Чили се намира на 46 позиция в класацията на "Репортери без граници" по медийна свобода, а България е на 111-та.

mediapool.bg