Кламер БГ - Новини: Близките на милиардера Келнер заведоха дело за смъртта му в Аляска

Близките на милиардера Келнер заведоха дело за смъртта му в Аляска

Свят

|
Вт, 11 Апр 2023г. 12:37ч.
Близките на милиардера Келнер заведоха дело за смъртта му в Аляска

Петър Келнер

Семейството на чешкия милиардер Петър Келнер, който почина при катастрофа по време на хели-ски в Аляска през 2021 г., заявява в съдебен иск, че бизнесменът е оцелял при инцидента, но е умрял от раните си, получени в часовете между катастрофата и пристигането на спасителите, предаде Асошиейтед прес.

В съдебния иск, подаден в щатски съд в Аляска неотдавна от името на семейството на Келнер, се говори за небрежност. Роднините на милиардера, който беше и най-богат човек в Чехия, искат обезщетение за понесени вреди и налагането на наказания.

Петима души загинаха в катастрофата в планината Чугач, на 34 километра югоизточно от Палмър, като това беше един от най-смъртоносните инциденти в хели-ски в Северна Америка. Единствен оцеля чешкият сноубордист Давид Хорват. Той заведе отделно дело заради раните, които получи.

Палмър е на около 72 километра северно от Анкоридж.

Според адвокатката на Хорват - Трейси Нътсън, Келнер и водачът на групата са оцелели в катастрофата, но са починали, преди да дойдат спасителите на мястото на инцидента.

Финален доклад на Националното бюро за транспортна безопасност относно трагедията се очаква до края на настоящата година.

Още по темата:

Милиардерът Петър Келнер загина в Аляска

Искът на роднините на Келнер посочва като обвиняеми компанията "Солой Хеликоптърс", компанията "Триумвирейт", притежаваща хижата "Тодрило Маунтийн лодж", предлагаща хели-ски пакета, и компанията "Търд едж Аляска", която се занимава с подсигуряването на водачи за хели-ски дейностите, но която бе закрита с административно решение миналата година.

В иска се споменава, че Келнер е бил със сериозни травми, но в съзнание след катастрофата. Не се уточнява естеството на травмите му или причината за смъртта му.

Според иска компаниите е трябвало да научат за катастрофата незабавно и да информират властите, но те са пропуснали да наблюдават мястото, на което се е намирал хеликоптерът и не са поддържали контакт с пилота и водача. Транспондерът за спешна локация, инсталиран в хеликоптера, не се е задействал при катастрофата, се казва още в жалбата.

Хорвард, който е бил заклещен на седалката си и е имал счупени ребра и извадени колянни капачки, е бил спасен близо шест часа след инцидента, казва адвокатът му. Той е изгубил пръстите си на лявата си ръка и някои от пръстите на дясната си ръка заради измръзване.

mediapool.bg

Вижте още