Кламер БГ - Новини: Благодатният огън слезе в църквата при Божи гроб

Благодатният огън слезе в църквата при Божи гроб

Общество

|
Съб, 01 Май 2021г. 16:04ч.
Благодатният огън слезе в църквата при Божи гроб

Православни християни се стекоха на Велика събота в църквата "Възкресение Христово" на Божи гроб в Ерусалим, за да отпразнуват церемонията по слизането на благодатния огън.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън".

Тази година броят на богомолците е далеч по-голям от миналогодишния, тъй като ковид ограниченията са облекчени.

Миналата година Ерусалим беше под карантина и церемонията с благодатния огън се проведе в полупразната църква, почитана от християните като мястото, където Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръснал.

Церемонията по слизането на благодатния огън обикновено привлича десетки хиляди поклонници към внушителната вътрешна сива обособена част в църквата "Възкресение Христово". Там, според вярванията, е била гробницата, в която преди 2000 години е бил положен Исус.

Поклонниците вярват, че слънчевите лъчи, проникващи през оберлихта на църковния купол, възпламеняват огън дълбоко в криптата - тайнство, смятано за чудо на Велика събота, което се случва всяка година преди Възкресение Христово.

След пламването на благодатния огън, гръцкият патриарх на Ерусалим запалва свещ от него и огънят се раздава на вярващите.

Благодатният огън ще бъде донесен и в България от делегация на Светия Синод, която включва врачанския епископ Григорий, директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов и още един духовник.

mediapool.bg