Кламер БГ - Новини: Вотът за Варна: Благомир Коцев изпреварва Иван Портних (обновена)

Вотът за Варна: Благомир Коцев изпреварва Иван Портних (обновена)

България

|
Пон, 06 Ноем 2023г. 00:51ч.
Вотът за Варна: Благомир Коцев изпреварва Иван Портних (обновена)

Благомир Коцев и Иван Портних, колаж: Mediapool

Издигнатият от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Благомир Коцев печели кметското място във Варна, показват данните от проучванията в изборната нощ.

Според 100% паралелно преброяване на "Галъп" Коцев е взел 52.3% от гласовете на отишлите до урните. Досегашният градоначалник Иван Портних от ГЕРБ е с резултат 41.7% на сто.

При 100% извадка от паралелното преброяване на "Тренд" 52.2% от подпрепата, а досегашният кмет на морския град - 42%.

Благомир Коцев коментира пред медиите, че е очаквал такъв резултат. "Не съм правил компромиси с избирателите ни и с морала. Варна се доказа като истински свободен град - един от двата, където демокрацията си казва думата", заяви претендентът на ПП-ДБ.

Следете резултатите тук.

Според него машинният вот ще запази в по-голяма степен гласовете на хората.

"Надявам се че за добри политики във Варна ще се намери подкрепа дори и във фрагментирания общински съвет", каза Коцев.

На първия тур Портних беше първи, но с едва 5 313 гласа или 5 пункта. Тогава за Портних гласуваха 26.57%, а за Коцев - 21.56 на сто.

Миналата неделя във варненския общински съвет, който се състои от 51 души, влязоха 12 формации - ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", коалиция "Алтернатива за гражданите", Земеделски съюз "Ал. Стамболийски", коалиция "Български гласъ", БСП, ДПС, ИТН, Левицата, СДС, както и коалиция "Свобода" с участието на ВМРО.

Всяка от тях е далеч от мнозинство. Така за приемането на важни решения, за които се искат поне 26 гласа, ще трябва обединение на поне 4 формации.

mediapool.bg