Кламер БГ - Новини: Бил Гейтс дава 1.5 млрд. долара за инфраструктурния план на Джо Байдън

Бил Гейтс дава 1.5 млрд. долара за инфраструктурния план на Джо Байдън

Свят

|
Пет, 13 Авг 2021г. 13:44ч.
Бил Гейтс дава 1.5 млрд. долара за инфраструктурния план на Джо Байдън

Бил Гейтс

Съоснователят на "Майкрософт" (Microsoft) Бил Гейтс заяви, че инвестиционният му фонд за климата ще отдели 1.5 млрд. долара за общи проекти с американското правителство, ако Конгресът обяви програма за развитие на технологиите, които намаляват въглеродните емисии, предаде Франс прес.

Сенатът прие във вторник плана за инвестиции в инфраструктурата за 1.2 трилиона долара.

Той предвижда 550 милиарда долара нови федерални разходи за ремонт на пътища, мостове и транспортна инфраструктура, но и за високоскоростен интернет и борба с климатичните промени, например чрез изграждането на верига от зарядни станции за електромобили.

В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Гейтс уточни, че тези 1.5 милиарда долара могат да бъдат изразходвани за три години по проекти, целящи да забавят емисиите на парникови газове, които са в основата на климатичните промени.

Проектите могат да включват производство на гориво за самолети без емисии, замърсяващи околната среда, и разработване на технология за улавяне на въглеродния диоксид от въздуха.

Инфраструктурнят план трябва да получи зелена светлина и от Камарата на представителите. Окончателният вот не се очаква преди есента, припомня АФП.

mediapool.bg