Кламер БГ - Новини: Япония в шок след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе (видео)

Япония в шок след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе (видео)

Свят

|
Пет, 08 Юли 2022г. 21:14ч.
Япония в шок след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе (видео)

Япония в шок след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе (видео)

Япония и светът са шокирани от убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе, който бе прострелян в петък, докато изнасяше реч по време на предизборен митинг в град Нара в подкрепа на местен кандидат-депутат от Либерално-демократичната партия.

Арестуван е 41-годишният местен жител Тецуя Ямагами, който е бил точно зад гърба на Абе и го е прострелял два пъти в шията и в плешката. В първите минути след стрелбата Абе е бил в съзнание, но после рязко се е влошило състоянието му. Сърцето му е било засегнато от единия куршум.

Абе, уловен от обективите стъпвайки на подиума за речта си. Зад него (вдясно) и убиецът му, сн. ЕПА/БГНЕС

Абе е имал охрана със себе си и не е ясно как стрелецът е успял да се доближи само на няколко метра зад гърба на политика и са мине бариерите за сигурност с оръжието, което е било самоделно.

Още няколко такива са намерени в дома на нападателя, който си е признал вината, като обяснил, че е бил ядосан на "специфична" организация, към която смятал, че е Абе, съобщиха от полицията.

Ямагами обаче заяви, че неговата ненавист към въпросната организация не е била свързана с политиката. Полицията ще разследва дали бившият премиер наистина е имал връзки с организацията, спомената от заподозрения. "В интерес на следствието полицията засега не може да даде по-подробна информация", каза полицейски говорител.

Арестът на 41-годишния атентатор, сн. ЕПА/БГНЕС

В дома на атентатора са били открити и експлозиви, на място работят сапьори, а жителите на съседните сгради са били евакуирани.

Туитър и компанията майка на Фейсбук "Мета" казаха днес, че изтриват всички видеа с атентата срещу Абе, които нарушават правилата им за вредно съдържание, посочва Асошиейтед прес. В социалните медии циркулират множество видеозаписи от атаката, показващи атентатора, който стреля с двуцевно оръжие два пъти по Абе. Някои видеа показват отделни моменти преди и след атаката, а други моментите на двата изстрела.

Атаката срещу Абе е "абсолютно непростима", коментира японският премиер Фумио Кишида, който каза, че бившият премиер е бил негов близък приятел.

Япония, където убийствата и насилието са рядкост, не можеше да повярва на случилото се. В страната е забранено носенето на оръжие.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е "зашеметен, възмутен и дълбоко натъжен" от убийството, като го нарече "трагедия за Япония и за всички, които го познаваха".

Съболезнования изказаха още много настоящи и бивши световни лидери.

В Бразилия президентът Жаир Болсонаро обяви тридневен национален траур, изразявайки възмущение и тъга, докато индийският премиер Нарендра Моди описа Абе като глобален държавник.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол нарече нападението "неприемливо престъпление" и изрази съболезнования на "японския народ за това, че загуби своя най-дълго управлявал министър-председател и уважаван политик".

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан каза, че страната му е шокирана от нападението.

Новината за покушението заля Япония, сн. ЕПА/БГНЕС

Той добави, че "този неочакван инцидент не трябва да се свързва с китайско-японските отношения".

Коментарите, злорадстващи за атаката срещу Абе, доминираха в китайските социални медии и се появиха и в корейските платформи.

Китай и Южна Корея исторически са имали сложни и тежки отношения с Япония. Абе, известен със своята военна ловкост, не беше популярен сред гражданите и на двете страни по време на мандата си, отбелязва ББС.

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че е съсипан от нападението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе. Той го нарече "наистина велик човек и лидер" и допълни, че Абе е бил негов "истински приятел и, много по-важно, приятел на Америка".

"Това е огромен удар за прекрасния народ на Япония, който го обичаше и му се възхищаваше толкова много. Всички се молим за Шиндзо и неговото чудесно семейство!", написа Тръмп в собствената си социална мрежа, цитиран от Асошиейтед прес.

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която е на посещение в Сидни, заяви, че е "дълбоко шокирана".

"Той беше един от първите лидери, с които имах официална среща, след като поех поста. Беше много отдаден на работата си, същевременно мил и великодушен. Спомням си, че когато се срещнахме, малко след като бяхме загубили нашия домашен любимец, той ме попита как съм - малък жест, който показва какъв човек е той", разказа Ардърн.

"Мислите ми са с неговата съпруга и народа на Япония. Подобни събития разтърсват дълбоко всички нас", допълни тя.

Шиндзо Абе - премиерът, който остави дълбока следа в политическия живот на Япония

Шиндзо Абе оглавяваше рекордно дълго правителството на Япония и остави дълбока следа в политическия й живот, като устоя на много политически и икономически скандали, свързани със самия него и с негови служители, пише Франс прес.

Националист, с афинитет към прагматизма в политиката, Абе беше на 52 години, когато през 2006 г. пое за първи път министърпредседателския пост и така стана най-младият премиер в следвоенната история на Япония.

През втория си мандат /2012-2020/ Шиндзо Абе успя да привлече вниманието със смелите си икономически планове и интензивна дипломатическа активност, макар че някои от действията му се оказваха неуспешни.

През лятото на 2020 г., когато вече беше изгубил популярност сред обществото заради начина, по който управляваше реакцията на пандемията, Абе призна, че страда от хеморагичен ректоколит, хронично възпаление на червата. По тази причина, малко по-късно той се оттегли от премиерския пост. Това заболяване бе причината и за предишното му оттегляне от властта през 2007 г.

Извън Япония Шиндзо Абе беше известен най-вече с икономическата си политика, наричана "Абеномика", стартирала в края на 2012 г. и съчетаваща финансови облекчения, повече бюджетни разходи и структурни реформи. Той постигна известни успехи, например увеличи процента на заетостта сред жените и възрастните хора, и поради недостига на работна ръка преразгледа политиката по отношение на имиграцията.

Частични успехи

Поради недостатъчни структурни реформи "Абеномиката" постигна само частични успехи. Крайната цел на Абе, наследник на голяма консервативна политическа фамилия, беше да промени пацифистката конституция от 1947 г., написана от САЩ и непроменяна оттогава.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Абе понесе удар по репутацията си, демонстрирайки затворено и хладно отношение към Северна Корея, както и поради отказа си да носи бремето на миналото заради действията на японската армия в Китай и на Корейския полуостров през първата половина на 20 век. В същото време, като премиер Абе решава да не посещава повече храма Ясукуни в Токио, знаково място за японския национализъм, след като през 2013 г. негово посещение там беше посрещнато с възмущение от Пекин, Сеул и Вашингтон.

По времето на Абе отношенията между Токио и Сеул бяха хладни заради историческите спорове между двете страни, докато тези с Пекин, макар и отбелязали известно сближаване, останаха сложни. В отношенията си с големия съюзник на Япония - Съединените щати, Абе винаги успяваше да се адаптира и да поддържа близки връзки с Доналд Тръмп, с когото споделяха страстта към голфа. Шиндзо Абе също така правеше опити да установи прагматични отношения с руския президент Владимир Путин. Неговата надежда да постигне споразумение по спора за Южните Курилски острови - анексирани от Съветския съюз в края на Втората световна война и невърнати - обаче се оказа напразна.

Противоречиви закони

Шиндзо Абе също така беше изкушен да засили японското присъствие на международната сцена, като поеме ролята на посредник между САЩ и Иран, и се обявяваше за привърженик на многостранните отношения и международните споразумения за свободна търговия.

По време на дългия си престой на власт Абе беше облагодетелстван от липсата на сериозни съперници в неговата Либерално-демократична партия /ЛДП/, както и от слабата опозиция, която все още се възстановява от катастрофалния си период на власт през 2009-2012. Някои прокарани от Абе закони, особено свързаните с по-добра защитата на държавни тайни, с разширяване на мисиите на японските Сили за самоотбрана и дебата за борбата с тероризма, не бяха посрещнати добре от японското общество и често водеха до протести, нещо необичайно за тази страна.

Дълго време Шиндзо Абе се надяваше да открие Олимпийските игри в Токио през лятото на 2020 г., което щеше да бъде и връхната точка на последния му мандат. В крайна сметка Игрите се проведоха година по-късно без публика.

mediapool.bg