Кламер БГ - Новини: Бившият македонски премиер Груевски може да е поискал убежище в Унгария

Бившият македонски премиер Груевски може да е поискал убежище в Унгария

Свят

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 16:24ч.
Бившият македонски премиер Груевски може да е поискал убежище в Унгария

Бившият премиер на Македония Никола Груевски написа следобед във Фейсбук, че е в Унгария, където поискал политическо убежище от унгарските власти, съобщи агенция МИА.

"През последните няколко дни получих безброй заплахи за живота си. Сега съм в Будапеща и поисках политическо убежище от унгарските власти. Винаги ще остана верен на каузата на Македония. Никога няма да отстъпя", пише Груевски в личния си профил във Фейсбук.

Засега обаче няма потвърждение от компетентите македонски власти наистина ли Груевски е написал статуса. От македонското вътрешно министерство съобщиха единствено, че Груевски не е преминавал границата през нито един от законните гранични пунктове. Все още няма реакция от унгарска страна.

От вчера бившият премиер е обявен за национално издирване за изтърпяване на двугодишната си присъда затвор по делото "Танк" за покупката на луксозния мерцедес.

В продължение на няколко дни съдебните власти не успяха да му връчат заповедта за изтърпяване на двегодишната му присъда.

Тази нощ специалните части на вътрешното министерство провериха жилището на Груевски и централата на ВМРО-ДПМНЕ, чийто почетен председател е Груевски, съобщи БГНЕС.

Груевски получи две години ефективна присъда по делото "Танк“ за закупуването на служебен "Мерцедес" за над 650 000 евро, докато беше премиер.

Груевски управлява почти еднолично Македония в продължение на 10 години - до януари 2016 година.

Той бе принуден да подаде оставка след масови протести и разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система и контрол над медиите.

В края на 2017 година Груевски подаде оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ. В момента той е почетен председател на партията, а сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се смята за негово протеже.

mediapool.bg