Кламер БГ - Новини: Бившият водач на британските лейбъристи Корбин вече няма право да бъде депутат

Бившият водач на британските лейбъристи Корбин вече няма право да бъде депутат

Свят

|
Ср, 18 Ноем 2020г. 16:52ч.
Бившият водач на британските лейбъристи Корбин вече няма право да бъде депутат

Бившият лидер на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин повече няма да има право да бъде депутат след огласяването на унищожителен доклад за антисемитизъм в партията, докато я оглавяваше, съобщи настоящият шеф на лейбъристите Кийр Стармър, цитиран от Франс прес.

Отговорът на г-н Корбин на доклада, изготвен от независим орган, "саботира и забави работата ни по възстановяване на доверието в способността на Лейбъристката партия да се бори срещу антисемитизма", обясни Стармър в Туитър, аргументирайки решението си.

Разтърсвана от години от повтарящи се инциденти и дъжд от оставки, Лейбъристката партия е разследвана от независимата Комисия за равенство и права на човека (EHRC), която в края на октомври заключи, че са налице "непростими" нередности в резултат на "липсата на воля за справяне с антисемитизма".

Отказвайки да включи отново Корбин в парламентарната група на лейбъристите, Стармър удовлетворява еврейските организации, които са много ядосани от бившия партиен лидер, но рискува да разгневи лявото крило на партията, представлявано от Корбин.

Стармър "си остави вратичка", като отбеляза, че ще продължи "да проучва ситуацията".

Вчера Корбин съобщи, че е бил върнат в опозиционната формация, но очаква да научи дали ще може да заседава като лейбъристки депутат. Той призова Лейбъристката партия "оттук нататък да се обедини, за да се противопостави на дълбоко вредното консервативно правителство и да го победи".

Членството на 71-годишния Корбин беше временно преустановено, след като той се усъмни в някои изводи в доклада, упреквайки критиците в партията си и медиите, че преувеличават антисемитизма във формацията докато той я оглавяваше - от 2015 до 2020 г.

Решението беше обявено за несъстоятелно от комисията за решаване на спорове в Националния изпълнителен комитет - ръководната инстанция на Лейбъристката партия.

mediapool.bg