Кламер БГ - Новини: Бившият Авиоотряд 28 поема ВИП-а на летище София

Бившият Авиоотряд 28 поема ВИП-а на летище София

България

|
Ср, 07 Апр 2021г. 20:36ч.
Бившият Авиоотряд 28 поема ВИП-а на летище София

Държавният авиационен оператор (бившият Авиоотряд 28), управляващ правителствените самолети и обслужващ българските делегации, ще поеме управлението на правителствения ВИП на летище София, който не е част от обектите от аеропорта, които се отдават на концесия на консорциума "СофКънект".

Държавният авиационен оператор вече няма да получава и част от събираните от летище "София" такси, с които досега е поддържало сградата на правителствения ВИП и площадките, на които се разполагат летателните машини. Дружеството ще се издържа от бюджета на транспортното министерство. Според данните за 2018 г. издръжката на авиоотряда е струвала над 7 млн. лв. Новият оператор ще стане собственик на сградата на ВИП-а и площадките.

Няма да се промени кръгът от лицата, които имат право да преминават през ВИП-а. Официалните писма за ползването му от протоколните служби на съответните ведомства обаче ще се изпращат вече директно до Държавния авиационен оператор.

Решението на правителството няма да доведе до допълнителни разходи, трансфери и други плащания, посочват от Министерския съвет.

mediapool.bg