Кламер БГ - Новини: Бившата шефка в БНБ Нели Кордовска е оневинена за изтеглянето на парите си от КТБ

Бившата шефка в БНБ Нели Кордовска е оневинена за изтеглянето на парите си от КТБ

България

|
Съб, 28 Дек 2019г. 14:55ч.
Бившата шефка в БНБ Нели Кордовска е оневинена за изтеглянето на парите си от КТБ

Бившата шефка на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска е окончателно оневинена за наличие на конфликт на интереси заради изтеглянето на близо 64 хил. евро на каса в КТБ часове преди банката на Цветан Василев да бъде поставена под специален надзор. Това реши Върховният административен съд (ВАС), цитиран от "Сега".

По случая с Кордовска комисията "Антикорупция" работи четири години. Накрая, през май 2018 г. КПКОНПИ установи, че в последните работни минути на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ, Кордовска е изтеглила 64 195 евро.

Комисията реши, че вътрешната информация я е поставила в привилегировано положение спрямо останалите вложители на КТБ, защото самата тя е участвала в решението да се постави банката под специален надзор.

От 18 юни в банката на Цветан Василев е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката. В края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Тя е знаела, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето й под специален надзор. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни, прие КПКОНПИ.

Съдът обаче отхвърля тези изводи на комисията, защото е ясно от 12 юни, че има засилено теглене на средства от сметки на клиенти на КТБ.

ВАС приема, че КПКОНПИ е взела решението за Кордовска, без да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата от значение за случая. Както и че изводите за нарушенията на Кордовска се базират само на предположения въз основа на длъжностната й характеристика.

"Фактът на засилено теглене на депозити е бил публично известен", пишат съдиите. Няма доказателства, че на 19 юни Кордовска е имала служебна информация, че банката ще бъде поставено под специален надзор.

Пред Върховния административен съд прокуратурата пледира в полза на обявяването на Нели Кордовска в конфликт на интереси. Прокурорът по делото твърди, че към 19 юни тя е разполагала със служебна тайна за състоянието на КТБ, опасността от неплатежоспособност на банката и наличие на основания за поставянето ѝ под специален надзор. Тази информация е била на разположение на ограничен кръг хора и не е била публично известна. Тя е изтеглила депозита си в 17.09 ч, извън работното време на банката, което е до 16.30 ч., обяснява прокурорът. И продължава - Кордовска е използвала служебната информация в свой частен интерес, получила е парите си и е избегнала неблагоприятните последици свързани със специалния надзор – блокиране на паричните суми за 5 месеца, намаляване на лихвите, и т.н.

"Кордовска не е била мотивирана от публичната, а от служебната информация, с която е разполагала. Тя не е опровергала това по време на делото", пледира още прокурорът.

mediapool.bg