Кламер БГ - Новини: Бивша сътрудничка на български евродепутат e подозирана във връзки с Русия

Бивша сътрудничка на български евродепутат e подозирана във връзки с Русия

Европа

|
Вт, 19 Юли 2022г. 13:22ч.
Бивша сътрудничка на български евродепутат e подозирана във връзки с Русия

Сн. EПА/БГНЕС, архив

Бивша дългогодишна сътрудничка на български евродепутат от крайнодесния спектър е подозирана за съмнителни руски връзки. Това съобщи изданието Euobserver, което публикува материал за профила на руските шпиони в коридорите на европейските институции. В него се посочват имена на конкретни хора, но това на бившата сътрудничка и на евродепутата, за когото е работила, не се споменават.

Европейското издание разказва какъв е профилът на 19-те дипломати, изгонени от Брюксел през април за шпионаж в полза на Русия. Споменават се и други случаи със съмнения за опасни руски връзки, включително в Европейския парламент, където има депутати с открити пристрастия към Русия. В тази част от текста се говори и за бившата сътрудничка, чието име се пази в редакцията на EUobserver.

Според информацията, жената променя името си и кандидатства за стаж по европейски програми и в базирани в Брюксел медии. Професионалната ѝ биография включва работа в Колежа на Европа в Брюж, където се обучават много бъдещи европейски служители. Давала е и уроци по йога в предградие на Брюксел, където живеят много европейски чиновници. "Профилът й издава, че тя е свръзка с руските служби", съобщава пред EUobserver източник от западна служба.

В момента България има двама депутати, които отговарят на определението "крайнодесни" - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, и двамата представители на ВМРО и участващи в групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП. На страницата на Ангел Джамбазки са изброени 13 сътрудници, но без детайли за биографията им. Толкова сътрудници е обявил и Слабаков. И за тях липсват биографии.

mediapool.bg