Кламер БГ - Новини: Бивша румънска министърка остава в български арест

Бивша румънска министърка остава в български арест

Европа

|
Съб, 09 Апр 2022г. 20:48ч.
Бивша румънска министърка остава в български арест

Бивша румънска министърка остава в български арест

Бившата румънска министърка на регионалното развитие и туризма Елена Удреа остава в ареста у нас. Решението е на Окръжния съд в Благоевград, съобщиха от Апелативната прокуратура в София.

Тя беше задържана с Европейска заповед за арест на 7 април на граничния пункт "Кулата" на път за Гърция. Причина за задържането й е присъда от 6 години затвор за корупция в Румъния. Престъплението е извършенов периода 2010 – 2011 г., когато Удреа е била министър на регионалното развитие и на туризма на Румъния.

Делото в съда в Благоевград предизвика силен интерес от страна на румънски медии, предаде БГНЕС.

Пред съдебния състав Удреа заяви, че делото в Румъния, по което е осъдена, е политическо заради нейните убеждения. Ако бъде предадена на румънските власти, щели да бъдат нарушени основни права и има опасност за живота и здравето й.

Защитата й е представила договор за наем на жилище от петък. Бившата министърка се надявала в Благоевград да пристигне и 3-годишната й дъщеря. Посочи, че има и здравословен проблем. Казала е, че е подала жалба срещу присъдата си от четвъртък и делото щяло да се гледа на 16 май.

Елена Удреа поиска от съда по-лека мярка за неотклонение, но съдебният състав не уважи желанието й.

Адвокатът на задържаната Албина Анева каза, че ще обжалва определението пред по-горната съдебна инстанция.

Предстои да бъде насрочено делото за нейната екстрадиция в Румъния.

Предаването на Удреа на румънската страна трябва да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебното решение.

Българските и румънските власти са в постоянен контакт. Българската страна е уверила, че процедурата ще бъде извършена максимално бързо.

mediapool.bg