Кламер БГ - Новини: Бивша датска министърка по имиграцията осъдена на 60 дни затвор

Бивша датска министърка по имиграцията осъдена на 60 дни затвор

Европа

|
Пон, 13 Дек 2021г. 17:41ч.
Бивша датска министърка по имиграцията осъдена на 60 дни затвор

Бившата датска министърка по имиграция Ингер Стьойберг

Бившата датска министърка по имиграция Ингер Стьойберг, известна с твърдата си позиция в тази област, беше осъдена на 60 дни затвор затова, че незаконно е наредила разделяне на непълнолетни двойки, търсещи убежище, съобщи Ройтерс.

Стьойберг беше обвинена в съзнателно нарушаване на закона през 2016 г., тъй като е наредила разделяне на всички търсещи убежище бежански двойки, при които поне един от партньорите е на възраст под 18 години. Това е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Съгласно датското законодателство и законодателството в областта на правата на човека двойките трябва да бъдат оценявани индивидуално, което означава, че заповедта на министърката да раздели всички двойки с непълнолетен член е незаконна. Общо 23 двойки са били разделени.

Стьойберг, която беше министърка от Либералната партия от 2015 до 2019 г. , многократно е отричала да е давала незаконни заповеди, като заяви, че целта на действието е била да се изкоренят детските бракове и да се защитят непълнолетните момичета.

"Удовлетворени сме от присъдата", заявиха пред репортери прокурорите Йон Лауритцен и Ан Биргит Гамельорд. "Това е историческо дело", заяви тя.

По-рано в понеделник Стьойберг каза пред местните медии, че очаква да бъде оправдана.След като чу присъдата, бившата министърка заяви, че е "много, много изненадана", предаде ДПА.

Делото започна, когато сирийска двойка се оплака на омбудсмана на страната през 2016 г., след като бе разделена и настанена в различни центрове за предоставяне на убежище. Комисията, започнала да проверява случая, станал известен като "случая на булката дете", заключи миналата година, че заповедта е била "очевидно незаконна". Така се стигна до свикването на специализиран съд, упълномощен да съди само бивши или настоящи членове на правителството, за първи път от 1995 г. и едва за шести от над 170 години.

Двайсет и пет от 26-те съдии се съгласиха да осъдят Стьойберг, един беше за оправдаването й, заяви председателят на съда Томас Рордам при произнасянето на присъдата в Копенхаген. Присъдата е окончателна и не може да бъде обжалвана.

mediapool.bg