Кламер БГ - Новини: Бивш член на ВСС е оправдан за пране на пари в Австрия

Бивш член на ВСС е оправдан за пране на пари в Австрия

България

|
Ср, 28 Юни 2023г. 12:31ч.
Бивш член на ВСС е оправдан за пране на пари в Австрия

Иван Димов, Снимка: Международен арбитражен съд при

Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и някогашен депутат Иван Димов е оправдан от австрийския съд по обвинението за пране на пари. Той вече е освободен от ареста. Решението не е окончателно. Според адвоката му Емануил Йорданов обаче е малко вероятно прокуратурата да протестира присъдата, тъй като в разследването има много пропуски.

Екстрадиция

Димов бе арестуван в началото на февруари по искане на австрийските власти. След задържането му пловдивският съд взе решение той да бъде екстрадиран в Австрия.

Йорданов коментира пред Mediapool, че екстрадицията е била в нарушение на закона, защото е имало всички основания тя да бъде отказана. По думите му пловдивският съд е действал като "специализиран съд". Той допълни, че ако Димов реши да заведе дело за обезщетение, той не би го разубеждавал.

Пред "24 часа" Димов е заявил, че австрийските магистрати са били учудени, че той изобщо е бил изпратен там.

"Делото беше бързо и акуратно. Слава Богу, тук може да се разчита на правосъдие", заявява той пред изданието.

Още по темата:

Заради 170 хил. евро. Как бивш член на ВСС бе арестуван за пране на пари

Пране на пари

Обвинението срещу Димов твърдеше, че 170 хил. евро са постъпили в негова адвокатска сметка. Законът обаче разрешава подобна практика. Клиентите могат да превеждат пари, а адвокатът да се разпорежда с тях. В конкретния случай от тези пари са извършвани плащания към други хора.

По време на ареста си Димов бе председател на арбитражен съд и адвокат. В миналото той бе член на ВСС, номиниран от ДПС. Преди това е бил депутат от ОДС. Димов напусна съдебния съвет след скандала "Красьо Черния" през 2010 г. Бе установено, че той е говорил със сочения за лобист в съдебната власт Красимир Георгиев 33 пъти.

mediapool.bg