Кламер БГ - Новини: OCCRP: Довиждане, 2015-та!

OCCRP: Довиждане, 2015-та!

Биволъ

|
Пет, 01 Ян 2016г. 11:42ч.
OCCRP: Довиждане, 2015-та!

Предизвикателството на разследващата журналистика е винаги да бъде малко по-напред в играта. Хората, за които пишем за са много умни, често богати и могъщи, и несъмнено безмилостни. Често имаме чувството, че журналистическият Проект за разследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) е като мъничка платноходка отправила се в открито море над което са надвиснали тъмни, буреносни облаци.

Ако 2015 доказа нещо, то е, че тази малка лодка е много устойчива и е невероятно трудно да бъде потопена.

НАШАТА ПРИТЕЛКА ХАДИДЖА

В края на миналата година, претърпяхме една от най-съкрушителните спънки в нашата работа с ареста и евентуалното осъждане на

Хадиджа Исмаилова на почти десет години затвор. Огромната несправедливост на обвинението срещу нея за злоупотреба с власт беше от мащаба на Оруел. Но през 2015 г. Хадиджа продължи решително борбата си зад стените на затвора. Духът й е висок тъй като тя помогна за разкриване на злоупотреби в системата на затворите, включително редовен строг тъмничен затвор за младите затворници. Нейните писма продължават да са вдъхновяващи, семейството и приятелите й остават непречупени. Тя стана вдъхновение за създаването, съвместно с Radio Free Europe (RFE, радио Свободна Европа), на стипендия на нейно име, която ще даде възможност на млад репортер да работи в продължение на седем месеца по проблема с корупцията

на хората във властта.

В същото време, въпреки че е зад решетките, Хадиджа продължава да печели награди като PEN и Alison Des Forges. Нов законопроект на Конгреса призовава за санкции от страна на САЩ на ключови фигури в Азербайджан.

Тази година, както никога досега, разглеждахме управляващото

семейство на Азербайджан под лупа. С наши партньори, между които RFE / RL и Meydan TV, показахме как това семейство е откраднало активи за милиарди долари от собствения си народ. Хадиджа знае за това и се гордее с работата ни. Ето някои акценти от нея:

  • Писахме за това как управляващото семейство е получило безплатно държавния дял от 1 млрд щатски долара във водеща компания за мобилна телефония, използвайки финансови манипулации чрез офшорки, просто за да облагодетелстват сами себе си.
  • Разкрихме, че управляващото семейство притежава огромен дял от банковия сектор, включително дялове в осем банки на стойност повече от три милиарда щатски долара.
  • В навечерието на европейските игри в Баку, разкрихме, че семейството притежава група от луксозни хотели, които се възползват от чести международни събития насърчавани от президента чрез държавата. Докато държавата губи от тези събития, семейството печели милиони.
  • Установихме десетки милиони в недекларирани активи, включително две имения в Лондон, две 50-метрови яхти и дамски чанти за 160,000 щатски долара, които носят дъщерите на президента. Разкрихме, че правителството е наредило на яхта, собственост на държавните петролни компании, да плава в Средиземно море на цена от стотици хиляди долари, за да може синът тийнейджър на семейството да вечеря на нея.

През 2016 г. ни очакват нови и още по-шокиращи разкрития. Това семейство, което няма нито срам, нито граници, е като подарък, който продължава да ражда невероятни истории.

ЖИВОТ ПОД НАТИСК

Хадиджа не е единственият репортер на OCCRP, който плаща цената на това да казваш истината. Членове на семействата на други азербайджанските репортери, които са напуснали страната, бяха арестувани и разпитвани. Тази страхлива реакция на азербайджанското правителство доведе до затварянето на десетки невинни роднини на журналисти.

В Сърбия и Черна гора сме подложени на постоянните тиради на вестници от отбора на корумпирани държавни служители и хора от организираната престъпност. Те атакуват самата същност на независимата журналистика, казвайки че се стремим да подкопаем държавата. Наричани сме шпиони, агенти на корупцията и други обидни имена, целящи да предизвикат омраза спрямо нас или дори да провокират атаки. В България, нашият партньор Bivol.bg е под огромен натиск, отново чрез режисирани от правителството медийни атаки. Нашите интелигентни читатели виждат истината и сме благодарни, че те удвоиха подкрепата си и посещенията на сайта ни продължават да растат.

В Русия, все по-драконовските правила правят живота на репортерите по-труден от всякога, и те често са викани на „разпити“ с цел сплашване. Въпреки телефоните заплахи, хакерски атаки на имейли от службите за сигурност, предупреждения и шпиониране, независимите руски журналисти продължават ефективно да вършат работата си.

Имаше заплахи, опасности и трудности във всяка страна, в която работим. Много е трудно да казваш истината в тази част на света. OCCRP и партньорът ни RISE Молдова станаха жертви на кибератаки, включително режисирана атака чрез отказ на услуга, която свали сайта на OCCRP за почти 12 часа.

ДОБРА ГОДИНА

Имахме страхотна година и акцентите от нашата журналистика за 2015 г. включват:

  • Работата ни в партньорство с шведската телевизия и агенция ТТ, както и с други медии, и разследванията ни за това как Телия Сонера, Теленор и Вимпелком (TeliaSonera, Telenor и VimpelCom) са давали подкупи на длъжностни лица в Узбекистан и Азербайджан доведоха до нови глоби и конфискации. До момента, публикациите на OCCRP са предизвикали глоби, конфискации и замразяване на активи за повече 2,5 милиарда щатски долара. Това е зашеметяваща 50 000% възвръщаемост на всички инвестиции в OCCRP. Само лихвата би могла да заплати цялата ни дейност. Най-пресният пример е сключеният през декември договор, според който Вимпелком трябва да плати 775 милиона щатски долара глоби на правителството на САЩ. Други глоби, за 2 милиарда щатски долара, може да бъдат наложени до окончателното изясняване на тази история.
  • И не само глоби – изпълнителният директор на друг телеком беше арестуван, а други бяха уволнени. Тези публикация доведоха до промени в повечето от големите скандинавски телекомуникационни оператори, а Телия Сонера беше изтеглена от пазара в Азербайджан. Работата на OCCRP имаше осезаемо въздействие върху телеком индустрията.
  • Човек осъден за убийство в Грузия беше помилван от президента на страната след като наша публикация разкри съмнителни обстоятелства около ареста му.
  • Руският банкер Александър Григориев, една от ключовите фигури в серията публикации „Пералнята“ и бизнес партньор на Игор Путин, братовчед на руския президент, беше арестуван от руските власти за пране на пари.
  • Двадесет и шест души бяха арестувани тази година в случай свързан с конско месо, който OCCRP разкри съвместно с Гардиън.
  • Бяха замразени четиринадесет офшорни сметки, принадлежащи на Сергей Курченко, украинският олигарх близък до сваления президент Виктор Янукович.
  • Заедно с шест други страни, френските власти и ЕС се присъединиха към започване на разследване по случая Магнитски.

НАГРАДИ И ИЗРАСТВАНЕ

Не се трудихме в неизвестност. През годината OCCRP получи признание чрез впечатляващи награди, включително първата изобщо награда Магнитски за разследваща журналистика. Също така спечелихме първата за нас Награда на европейската преса (European Press Prize), след като в предходните две години бяхме финалисти. Това беше специална награда, присъдена на OCCRP за работата ни по разкриване на корупцията и организираната престъпност. Бяхме в челния списък за получаването й не с едно, а с две разследвания. OCCRP спечели две награди Global Shining Light тази година, а трета публикация, на партньора ни HETQ в Армения, беше финалист. Като цяло, OCCRP и партньорите му спечелиха повече от 90 местни и международни награди.

Междувременно OCCRP продължава да расте. С 35 постоянни служители и повече от 150 сътрудничещи репортери, OCCRP продължава да произвежда повече и по-значителни

оригинални статии от почти всяка друга медия – 60 разследващи проекта през миналата година. С бюджет от около 2 милиона щатски долара за 2015 г., OCCRP продължава да бъде едно от най-добрите като стойност предложения за дарители от цял ​​свят, като постигна по-голямо въздействие, спечели повече пари за правителствата и доведе до повече арести от страна на правоприлагането отколкото дори и най-големите търговски медии ,

Голяма част от това се дължи на нашето иновативно използване на технологиите. Проектът

Разследващ панел (Investigative Dashboard – https://investigativedashboard.org/) отново беше

ключов за разкритията за телекомите, за проекта Хадиджа и за още много други неща. Тази година стартирахме ID 2.0, подобрена платформа, която ще бъде хост на бъдещи инфраструктурни подобрения. Визуалните разследващи сценарии (Visual Investigative Scenarios – във vis.occrp.org) са един от най-популярните ни сайтове. Надяваме ме се да продължим с иновациите в журналистическите разследвания с нови системи за управление на съдържанието в интернет, по-голямо сътрудничество и обмен на данни с партньори, и повече инструменти

за да ускорим нашите репортажи и анализи и да имаме по-добра, по-евтина и по-бърза разследваща журналистика.

През 2016 г. ще променим позиционирането си. За първи път OCCRP нае специалист по развитието, който ще помогне на организацията за по-ефективното събиране на средства и по-доброто им използване за дарителите. От организация със страхотно съдържание и минимална администрация, OCCRP прерасна в организация със страхотно съдържание и ефективна администрация. Нашите режийни разходи продължават да са ниски в сравнение с тези на други организации, но административната ни структура вече напълно отговаря на нуждата от подкрепа на всички организационни дарителски дейности.

През 2016 г. за първи път ще имаме целогодишни действия в Централна Азия и очакваме те завинаги да променят журналистиката в региона. Имаме повече журналисти с руски език и обучени служители за проверка на факти от всякога и очакваме да увеличим персонала и публикациите си с 50 процента. Планираме да създадем мрежа тип OCCRP от рускоезични журналисти в десетки държави за да изградим нов стандарт в руската разследваща журналистика.

През 2016 г. ще представим и нашите месечни, а след това и седмични телевизионни репортажи по новия телевизионен канал на OCCRP, който редовно ще излъчва документални филми и разследвания на организираната престъпност и корупцията. Вярваме, че в рамките на пет години, чрез промени в технологията и подобрения в редакционния процес, ще се доближим до целта да имаме 220 разследващи проекта годишно, или по един за всеки работен ден. За да направим това трябва да удвоим и мащаба си и ефективността си. Вярваме, че е възможно. Вярваме, че това е от съществено значение.

OCCRP процъфтява като организация благодарение на щедростта на своите дарители – големи и малки. Нуждаем се от вашата помощ за да постигнем целите си през 2016 г.. Ако искате да допринесете, посетете нашата страница за дарения на https: //www.occrp.org/donate или ни уведомете, като се свържете с Том Кинг на tom@occrp.org.

2016 г. ще бъде страхотна и вероятно предизвикателна година, но ние не бихме приели нищо друго. Докато нашата лодка е малка и регионите в които работим са център на смутни събития, ние очакваме да продължим да съобщаваме важни новини и винаги да предоставяме на нашия читател истината и само цялата истина.

Междувременно

желаем на всички хубави празници, здраве и щастие.

От сърце,

Пол Раду, изпълнителен директор на OCCRP

Дрю Съливан, редактор

bivol.bg